Tegemist on süstemaatilise tegevusega, kirjutavad Berlingske ja Yle.fi.

Rahapesu toimus aastatel 2011-2017. Nordea Soome panka kanti 200 miljonit eurot. Raha tuli ka Danske Banki Eesti filiaalist.

Niinimetatud Troika rahapesumasina loos figureerib Vene mijardär Ruben Vardanyan ja tema investeerimispank, kes liigutas miljardeid eurosid enda ja Venema preisdendi Vladimir Putini lähedast oligarhide raha.

Andmeleke pärineb Leedu Ukio Bankast ja Snoras Bankasest. Järeldused on tehtud neid panku läbinud maksete analüüsimisest uurivate ajakirjanike organisatsiooni OCCRPs olevat infot kõrvutades. Lisaks maksedokumentidele on analüüsitud ka ettevõtete dokumente ja emaile. Need materjalid pärinevad aastatest 2005-2017.

Yle kirjutab, et Nordea panga kaudu liikus umbes 700 miljonit eurot kahtlast raha, millest 200 miljonit käis läbi Norde Soome üksuse. Nordea klientideks oli umbes 300 varifirmat, mille tegelike omanike pole võimalik tuvastada. Vastavalt seadustele peavad pangad tundma kliente ja määrama, kas raha päritolu on kahtlane.

Pirjo Jukarainen, kes uuris rahapesu, peab Yle MOT käes olevat materjali päris erakordseks, mille peale oleks pidanud pankdes hakkama häirekellad helisema. Aga ilmselt ei hakanud.

„Seaduse järgi peab pank oma kliente tundma, saama aru nende tegevusest ja jälgima tegevusi,“ rääkis ta. „Ilmselgelt ei saanud pank sellega hakkama. Nad ei oleks kunagi tohtinud selliste riskantsete klientide tehinguid tegema. Näiteks kui pole võimalik tuvastada keeruka äriimpeeriumi tegelike kasusaajaid, ei oleks tohtinud ülekandeid teha.“

Nordea kliendid tegid tehinguid näiteks Filipiinidel äri ajava variisikust Bulgaaria koduperenaisega, kes oli juba tolleks ajaks seostatud illegaalsete relvatehingutega.

Ka oli Nordea Soome klientide seas tuntud Briti varifirmade looja, kellel oli umbes 2200 varifirmat üle maailma.

Andmelekkest ei selgu, kas Nordea raporteeris kahtlastest tehingutest rahapesu andmebüroole.

Nordea kliendiks oli ka ettvõte, kelle teghinguid seostatakse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Ettevõte on registreeritud Tuks & Caicose saartel. Ettevõtet omanik on üks Serbia mees, kes on üle maailma tosinate firmade variisik.

Serbia mees on omanud miljonite eurode eest võlakirju. Dokumendid viitavad, et lepingud on fiktiivsed ja ülekanded aluseta. Peamiselt on võlakirjad välja lastud ühe Briti kompanii poolt. Osad lepingud on sõlmitud pärast seda, kui ettevõte on juba Briti äriregistrist kustutatud.

Või vaatame Panama ettevõtet, mis teenis ligi 30 miljoni eurose kasumi. Sama Panama ettevõte kandis miljoneid eurosid Vladimir Putini lapsepõlvesõbrale tšellomängija Sergei Rolduginile. Dokumentide järgi juhtis ettevõtet Armeenia ehitustööline.

Troika rahapesuskandaal on saanud nime Venemaa kunagise suurima investeerimispanga Troika Dialogi järgi. Tuvastatud on nii skeemipuhuja kui ka kasusaajad. Leedu pankade info sai kätte Leedu uudiseportaal 15min.lt. Andmed on pärit mitmest allikast ja kujutavad enast ajaloo ühte suurimat pangainformatsiooni leket, kus on kajastatud enam kui 470 miljardi dollari ulatuses rahaliigutusi, mis toimusid 233 000 ettevõtte poolt algatatud 1,3 tehingus.

Kuid see oli midagi enamat kui vaid rahapesuskeem. See võimaldas Venemaa oligrahidel ja poliitikutel osta salaja riigifirmade aktsiaid, kinnisvara Venemaal ja välismaal, samuti luksusjahte, palgata erapidudele superstaare, maksta meditsiiniarveid ja palju muudki.