Eesti majanduskasvu näitajaid peetakse rahvusvaheliselt endiselt heaks, kuid silma hoitakse peal laenuturu kasvul.

Nordea vanemanalüütiku, Baltimaade ja Poola spetsialisti Mika Erkkilä sõnul püsib inflatsioonimäär Eestis seoses kütuse maailmahinna tõusuga lubatust kõrgem. Nordea Eesti juhatuse esimees Vahur Kraft lisas, et kütusehinna jätkuv tõus on meil sarnane teiste riikidega ega sõltu niivõrd riigisisesest majanduspoliitikast. Ent tulenevalt väikesest avatud majandusest ning valuutakomiteest mõjutab naftahindade kõikumine inflatsiooni meil rohkem kui võrdlusbaasiks olevates riikides.

Kasv jätkub

Põhjamaade analüütikute väitel Eesti majanduskasv jätkub. Erkkilä sõnul aeglustub sisemajanduse koguprodukti kasv 2006. ja 2007. aasta jooksul vaid vähesel määral ning seda tingitult eelkõige vähesemast ekspordi kasvust. Küll ei ole oodata samas mahus impordi kasvu aeglustumist. Ent võib täheldada Euroopa Liiduga ühinemisest tingitud ekspordi elavnemist. Samuti on kasvanud ekspordi sihtriikide arv: suurenenud on Läti, Leedu ja Venemaa osatähtsus.

Eestit iseloomustavad leibkondade märkimisväärsed investeeringud kinnisvarasse ning laenuturu kasvu jätkumine.

Krafti sõnul on Eesti kõrge laenude osakaal ning investeeringud kinnisvarasse loomuliku majandusarengu osa, mida hinnangu andmisel on oluline arvestada. Samas on kõrge kinnisvaranõudluse tingimustes oluline pankade õige laenupoliitika. EPL