Uusi liisingkrediite on esimesel poolaastal väljastatud 480 miljonit eurot. Uute tehingute kõrgest aktiivsusest on Eesti liisingpakkujate portfell alates selle aasta märtsikuust keeranud peale 3,5 aasta pikkust langust selgele kasvukursile, teatas pank.

Selle aasta juuni lõpuks on Eesti seitsme suurema liisingfirma koondportfell 1,7 miljardit eurot kasvades esimesel poolaastal ligi 116 miljoni euro võrra ehk 7%. Enim on portfelli mahtu kasvatanud Nordea Liising, mille turuosa uusmüügis ulatub 33%-ni ning kogu liisingportfellis 27%-ni.

Liisinguturu esimese poolaasta kasvu taga on Nordea hinnangul peamiselt eraisikute ja ettevõtete säästude suurenemine ning suhteliselt hea tarbijate kindlustunde tase. Lisaks on Euroopa Liidu erinevad investeerimistoetused suurendanud sõidukite ja seadmete ning masinate ostuturgu. Kiire investeeringute ja rahastamise kasv on toimunud iseäranis transpordi ja logistikasektoris, mis toetub stabiilsetele ja kasvavatele kaubandussuhetele SRÜ riikidega ning Läti ja Leeduga.

Autoliisingus on selgeks turu kasvu põhjuseks olnud kolm kriisiaastat, kus autosid vahetati välja vähem kui reaalne vajadus seda nõudnuks. Nüüd 2011. ja 2012. aastal on toimumas aktiivsem sõidukite vahetus, kuna vanemad sõidukid kipuvad lagunema ja nõuavad liigsuuri ülalpidamiskulusid.

Faktooringteenuste turul on mahtude taastumine võrreldes majanduskriisi aastatega olnud samuti märkimisväärne. Toetudes heale jaekaubanduse käibemahtude taastumisele, ulatus faktooringteenuste turu kogukäive esimesel poolaastal 893 miljoni euroni, mida on 24% võrra enam kui aasta tagasi.

Liisingfirmade faktooringportfell on suurenenud 22% võrra 197 miljoni euro tasemele.

Aasta kokkuvõttes võib Eesti liisingfinantseerimine jääda suhteliselt kõrgele tasemele. Ligikaudu 26% kõigist mitte kinnisvaralistest ettevõtete põhivara investeeringutest rahastatakse Eestis liisingfinantseerimist kasutades, mis on teiste riikidega võrreldes kõrge näitaja. Kuna investeerimisjulgus ja kindlustunne on viimase aasta jooksul püsinud tugev, siis prognoosib Nordea selle aasta Eesti liisingturu kogumahuks 900 miljonit eurot, mis oleks 20% võrra enam kui 2011. aastal.