Taani prokuratuuri majandus- ja rahvusvahelisi kuritegusid uuriv üksus otsis Nordea sealse peakontori läbi seoses rahapesukahtlustega, vahendab Berlingske majanduslehte Børsen. Panga kinnitusel leidis see tõesti aset ning läbiotsimine oli seotud juurdlusega, mis puudutab panga rahvusvahelise osakonna tööd.

„Me teeme Søik’iga (majandus- ja rahvusvahelisi kuritegusid uuriv üksus – toim) täielikku koostööd ja võimaldame neil ligipääsu kogu vajaminevale informatsioonile. Midagi rohkem meil lisada ei ole,” märkis Nordea Taani haru juht Vang-Jensen.

Taani meedia teatel huvitasid läbiotsijaid umbes 20 inimese tööga seotud dokumendid. Üks neist oli 2013. aastani Nordea Taani tegevjuhi ametit pidanud Michael Rasmussen, kes täna on Nykrediti tegevjuht ja FinansDanmarki nõukogu juht. Ka uuritakse selles asjas Anders Jensenit ja David Hellemani, kes töötasid Rasmusseni ajal Nordea pangas.

Varasemalt on kajastatud meedias seda, kuidas läbi panga rahvusvahelise osakonna, mis tegutses Kopenhaagenis Vesteportis, liikus miljarditesse Taani kroonidesse ulatuvat kahtlast raha. See osakond suleti pangas 2014. aastal. Neid miljardeid liigutasid ajavahemikus 2004-2014 liigutas sajad endistest Nõukogude Liidu liidumaadest pärinevad kliendid.

„Me mõistame hukka nii rahapesu kui muud liiki finantskuriteod. Kui Vene oligarhid on meid rahapesuks ära kasutanud, siis me vabandame selle eest ja ütleme neist lahti,” ütles Nordea panga riskijuht Julie Galbo aprillis asja avalikkuse ette toonud Berlingskele.

Siiski pole selle näol tegemist esimese korraga, kus Nordea panka kahtlustatakse rahapesus. 2015. uuris Taani finantsinspeksioon Nordea rahapesuvastaseid mehhanisme ja esitas Taani politseile panga suhtes kuriteoteate 2016. aastal. Toona leiti, et pank polnud järginud rahapesuvastase võitlusega seotud nõudeid.

Sama süüdistuse alusel on ka varasemalt Nordea pangale suuri trahve välja kirjutatud. Näiteks 2013. ja 2015. aastal pidi Nordea Rootsis maksma 30 ja 50 miljoni euro suurused trahvisummad. Taani prokuratuuri majandus- ja rahvusvahelisi kuritegusid uuriv üksus on Nordea Taani peakontori ka 2017. aastal läbi otsinud.

Ka uurivad USA ametiasutused, kas Nordea rikkus teatud finantssanktsioone ajavahemikus 2008-2014. Nordea sattus tähelepanu alla taas 2019. aasta märtsis pärast ulatuslikku andmeleket, mis paljastas uusi detaile panga rahvusvahelise osakonna varasemas tegevuses.