Selle asemel peaks keskpank ise tegutsema ja hoidma tagasi majandust elavdavaid meetmeid, mis Nordea hinnagul ajab Rootsis eluasemete hinda üles ja eraisikute võlakoormuse rekordkõrgusse, ütles Nordea peaanalüütik Andreas Wallström.

„Nad on ise pimedad eraisikute võla tõusu suhtes,“ ütles ta. „On ka teisi ekstreemsusse kaldunud näitajaid nagu rekordsuured kodumajapidamiste säästud ja intressikulud suhtes sissetulekutesse, mis on madalaimal tasemel alates 1970ndatest.“

Rootsi pangad ja ärid võtavad sõna keskpanga vastu, mis on alandanud intressitaseme negatiivseks ja ostab kokku valitsuse võlakirju. Pangad muutuvad aina vaenulikumaks keskpanga poliitika suhtes, mis lööb nende bilansse.

Kui Rootsis on levinud eluaegse maksepuhkusega eluasemelaenud, siis läinud nädalal jõustusid reeglid, mille kohaselt uute eluasemelaenude väljastamisel hakatakse isegi eluasemelaenu põhisummat tagasi nõudma.

Need kes on väga mures Rootsi kodumajapidamiste võla pärast ei tea, kuidas Rootsi süsteem töötab, ütles Rootsi finantsinspektsiooni juht Erik Thedeen. Samas tunnistas ka tema, et rootslased võivad pigistada silmad riskide koha pealt kinni.