Trumpi võidu korral ootasime määramatuse kasvu negatiivset lühiajalist mõju riskivaradele nagu aktsiad, toornafta, dollari lühiajalist nõrgenemist euro suhtes valimistulemuste järgselt tasemele 1,12, euro marginaalset tugevnemist Rootsi ja Norra suhtes ja Fed intressitõstmise ootuste kahanemist. Tegemist on lühiajalise valimisjärgse mõjuga.

Kuivõrd turud ei oodanud Trumpi võitu, siis lühiajaliselt on tegemist turgude ülereageerimisega ja kõrge volatiilsusega. Kui aga tolm maandub, siis keskenduvad finantsturud pigem Trumpi järgmistele sõnavõttudele, mis on ootuste kohaselt pragmaatilisema alatooniga kui valimisperioodi kampaaniast kantud reklaamsõnumid ning taaskord rohkem makromajanduse pikemaajalisele väljavaatele. USA kahe protsendine majanduskasv jätkub.

Trumpi valimislubaduste kohaselt lisandub majandusele suurem fiskaalne stiimul toetades nõudlust. Lühiajaliselt mõjutab aga kõrgem määramatus negatiivselt investeeringuid ja kasvu, samas kui pikem perspektiiv tähendab majanduskasvu taastumist ja võimalik et marginaalset kiirenemist taristuinvesteeringute toel.

Pikaajaliselt majanduskasv elavneb eeldusel, et pragmaatiline poliitika võidab ja ei sukelduta kaubandussõdadesse, kus mõlemad pooled kaotavad. Tähtsal kohal saavad olema geopoliitilised riskid.

Määramatus on Trumpi valimisvõiduga seoses kahtlemata kasvanud, sest me ei tea täpselt milliseks kujuneb Trumpi ja tema toetajate reaalne poliitika. Tõenäoliselt kujuneb fiskaalpoliitika majandust rohkem stimuleerivaks ja kui tarbija kindlustunne püsib on tulemuseks kerge kasvu elavnemine järgnevatel aastatel. Täna on vara anda Trumpi reaalsele poliitikale täpsemaid hinnanguid.

Kokkuvõttes on täna tegemist lühemaajalise šokiga finantsturgudel, käimas on õppimine mida tähendab valimiste järgne Trump. Aktsiaturud taastuvad täna esimesest šokist.

Brexitist rääkides ei ole investorite investeeringud kindlasti mitte läinud valdavalt aia taha. Mõõdukas riskide võtmine on ennast pigem õigustanud, arvestades näiteks pensionifondide positiivseid tootluseid.

Tõsi, finantsturud alahindasid mõnevõrra Brexiti tõenäosust, samas aga ülehinnati negatiivset lühiajalist mõju Suurbritannia majandusele. Suurbritannia majandusel on läinud ootustest paremini. Negatiivsed mõjud avalduvad pikema ajahorisondi raames ja sõltuvad läbirääkimiste käekäigust. Inflatsiooni kasv kiireneb.

Investorid, kes Brexiti järgselt panustasid näiteks USA aktsiatesse või võlakirjadesse on täna võidus. Riskisündmused ja ülereageerimised finantsturgudel pakuvad negatiivsuse kõrval tihti ka uusi ostuvõimalusi madalamatelt hinnatasemetelt. Finantsturgude reaktsioon näitab, et pikemaajalised investorid ei spekuleerinud USA valimiste eel liialt riske võttes. See ei ole uus Lehman.

Optimaalne investeeringute valik on alati individuaalne ja peaks vastama investori riskitundlikkusele. Lihtne reegel ütleb, et investor peab saama kõrgema hinnakõikumise juures ka suhteliselt hästi magada. Kui ei, siis on tõenäoliselt võetud investeerimisel liigseid riske.