Positiivse majanduskasvu realiseerimine eeldab investeeringute struktuuri muutust nii era- kui avalikus sektoris, teatas pank.

Nordea nendib teisipäeval avalikustatud majandusülevaates Economic Outlook, et statistika kinnitab paremate aegade saabumist Euroopa majanduses tervikuna.

Üldisele trendile sarnaselt on ka Eesti majandusolukord muutumas ja Nordea ootab 2010. aastaks senise languse asemel ekspordil põhinevat majanduskasvu. Nordea tõstis Eesti tänavuse majanduskasvu ootuse 1,2-protsendini varasema 0,5-protsendilise languse asemel. 2011. aastaks ootab Nordea Eestile 4-protsendilist majanduskasvu.

"Positiivse majanduskasvu suudame pikaajaliseks eduks pöörata siis, kui teeme vajaliku eeltöö ja teame, millistesse sektoritesse oleks mõistlik raha paigutada. Statistika alusel kipume täna jätkuvalt investeerima ehitus- ja kinnisvarasektorisse nagu kriisieelsel ajal. Positiivse majanduskasvu tingimustes eeldame teadlikku investeeringut ekspordi suunal," lausus Nordea Pank Eesti juhatuse esimees Vahur Kraft.

Kraft lisas, et Eesti 12 kuu keskmine inflatsioonimäär püsis märtsis EL-i riikide arvestuses kolme madalama seas. Eesti eelarve defitsiit jääb järgmistel aastatel alla 3% ning ootuste kohaselt püsivad inflatsioonilised surved jätkuvalt madalal tasemel ka järgmistel aastatel.

Tööpuuduse tase jääb Nordea hinnangul lähiaastatel Eestis suhteliselt kõrgeks. Finantskontsern prognoosib tänavuseks tööpuuduseks 17 protsenti ja järgmisel aastal 16,2 protsenti. Tuginedes varasematele majanduskriisi näidetele üle maailma on näha, et töötuse olukord ei parane nii kiiresti kui oodatakse ja tööpuuduse leevendamine saab Eesti jaoks olema paaril lähemal aastal suur väljakutse.

Tänavuseks inflatsiooniks ootab Nordea 0,5 protsenti ja järgmiseks aastaks 1,5 protsenti. Eesti 12 kuu inflatsiooninäitaja kuulub Euroopa Liidu liikmesriikide seas kolme madalama hulka. „Inflatsiooni madala taseme säilitamine on meile pikas perspektiivis väga oluline, seda nii eurole ülemineku valguses kui meie üldise konkurentsivõime tõstmiseks,“ lausus Kraft. Eesti on täitnud kõik eurole üleminekuks vajalikud kriteeriume ja eeldatavasti võtab euro kasutusele 2011. aasta jaanuarist.

Lätile prognoosib Nordea tänavu majanduslanguse jätkumist. Vähenemistrend puudutab eelkõige eraisikute tarbimist ja investeeringuid. Oktoobris toimuvate parlamendivalimiste eel on peamiseks riskiallikaks poliitiline ebastabiilsus ja 2011. aasta eelarve kärpimine lükatakse tõenäoliselt valimistejärgsesse aega.

Leedu majanduse olukord paraneb järk-järgult ja SKP suurim langus jäi 2009. aasta esimesse kvartalisse. Majandust on siiski peamiselt tugevdanud ekspordi stabiliseerumine ja laovarude taastamine. Seoses suure ekspordinõudlusega tõstis Nordea ka Leedu 2010. aasta majanduskasvu prognoosi. Lühemas perspektiivis on Leedus väljakutseks saada kontrolli alla eelarvepuudujääk, mis praegu lükkab Euroopa majandus- ja rahaliidu liikmelisuse edasi vähemalt aastani 2014.

Euroopa juhtivasse pangandusgruppi kuuluv Nordea on ainus kõrgeima ehk AA usaldusreitinguga kodupank Eesti turul, mis pakub universaalpanga tooteid ja teenuseid nii era- kui äriklientidele. Nordea märgi alla kuuluvad kõik olulised pangatooted: laenud, kaardid, säästu- ja investeerimistooted (sealhulgas liising ja pension), igapäevapangandus. Nordea loob klientidele uus võimalusi ajada oma rahaasju läbi personaalse nõustamise, mis aitab nii era- kui ka äriklientidel teha häid finantsotsuseid.

Nordea Grupil on üle 10 miljoni kliendi, ligi 1400 harukontorit ja 6 miljoni e-kliendiga juhtiv positsioon internetipanganduses. Nordea aktsiad on noteeritud NASDAQ OMX Stockholmi, Helsingi ja Kopenhaageni börsil.