„Tund aega peale lennu algust toimus autopiloodi rike. Pilootidel ei õnnestunud seda tööle saada. Meie lennufirma protokolli järgi maandutakse siis lähimas lennujaamas. Selleks oli tol hetkel Kopenhaagen," alustas Kukemelk.

Ta soovib lennufirma poolt ümber lükata eksiarvamuse, et toimunu võiks kategoriseerida hädamaandumisena.

„Hädamaandumine on protseduur, mille puhul on tuletõrje väljas, kiirabi kohal. Lennukil ei olnud ühtegi mehaanilist riket, mootorid töötasid. See oli täiesti juhitav. Lennuk tegi plaanivälise maandumise ja kõik läks ideaalselt. Keegi kõrgendatud valmisolekus ei olnud," selgitas Kukemelk.

Kui lennuk maandus oli Kukemelgi sõnul selge, et pilootide tööaeg on läbi ja nad peavad minema hotelli. Ka reisijatele organiseeriti hotellituba.

Raske leida vabu tubasid

„Me ei saa nõustuda reisijate kriitikaga, et kõik see võttis liiga kaua aega. Ükstapuha millises lennujaamas ei saa olla valmis erakorraliseks maandumiseks. Läheb aega kuni maapealne teenindus jõuab lennuni. Eriti kui tegu on suurte lennujaamadega ja tipptunniga. See, et nad jõudsid poole tunniga lennukini oli väga hea tulemus. Hea oli see, et kõik said hotelli. Kritiseeritud on selle taset, ja meie tavapärane tase ongi 3- ja 4-tärni hotellid. Kahjuks pühapäeva õhtul kella 10 ajal ei olnud palju valikuid. Valiti seda, mida oli saada," rääkis Kukemelk.

Mees meenutab, et mitte alati ei ole lennufirmad suutnud inimesi hotelli majutada ning nad on pidanud öö veetma lennujaamas. Nii juhtus hiljuti Lufthansa lennuga Helsingis ning AirBalticuga Riias.

Täna hommikul oli selge, et rikke kõrvaldamine ei lähe nii kiirelt ning kõikide reisijatega võeti ühendust ning hakati organiseerima nende tagasi tulekut. Enamus ongi praeguseks alustanud tagasilendu läbi teiste sihtpunktide.

„Meie poolt õnnetu juhus natuke, aga väita, et meil juhtub rohkem kui teistel, seda statistika ei näita. Pigem on meie lennukipark üks uuemaid, mis Tallinnase lendab. Juhtub ka teistel. Meenutame näiteks Lufthansa lendu, kus president Ilves oli pardal."

Kompenseeritakse elementaarne

Küsimuse peale, millised on reisijate õigused kompensatsiooni osas, ütles Kukemelk, et Euroopa Liidu õigus paneb need paika. Kui toimub ettenägematu rike, siis sellisel juhul hüvitatakse reisijatele kõige elementaarsemad vajadused - hotell koos sinna sinna jõdmisega ning hügieenitarbed (näiteks hambapasta ja -hari). Samuti organiseeritakse inimesed algsesse sihtkohta.

„Kui midagi juhtuks parvlaeval, siis ega keegi ka siis rikkaks ei saaks. See on paratamatus. Vabandame muidugi reisijate ees ja teeme kõik selleks, et nad võimalikult kiiresti tagasi jõuaks," ütles ta.