„Riskivaba ettevõtlust pole olemas. Nii nagu eraettvõtetes, realiseeruvad teinekord äririskid ka riigifirmades. Adria võlgnevuse näol on paraku tegemist äririski realiseerumisega,” märkis Eesti rahvusliku lennufirma Nordica kommunikatsioonijuht eilse uudise peale, et nende kunagine koostööpartner Adria Airways on andnud pankrotiavalduse sisse.

„Nordica pole kunagi kellelegile teadlikult võlgu andnud, kui tegemist pole otsese vajadusega äritegevuse igapäevaseks toimimiseks, nagu seda on kommertsplatvormi kasutamine. Nordica kindlasti jätkab võla sissenõudmist, kuni pankrotimenetluse lõpuni,” kinnitas Uibo.

Kehva majandusliku olukorra pärast lõpetati koostöö

Teadupärast on Sloveenia lennufirmal eestlaste ees seitsemiljoniline võlg, mis küündis 2016. aastal pärast seda, kui Adria müüdi Saksamaa investeerimisfirmale 4K, lausa kaheksa miljonini. Uibo sõnul sai siis Nordicale siis selgeks, et kahe ettevõtte huvid lähevad lahku ja Adria majanduslik olukord on halvenemas.

„Nordica otsustas kommertskoostöö lõpetada ning üle minna Poola LOTi platvormile. Adria kohustus peale lepingu lõpetamist Nordica piletimüügist saadud tulu koheselt Eesti lennufirmale tasuma. Seda ta aga ei teinud,” tõi ta välja. Kuigi algselt kaheksa miljoni euro suurune nõue ei olnud mõeldud Adriale laenuna, otsustati see võlgnevus olude sunnil peale pikki läbirääkimisi konverteerida laenuks ja lepiti kokku maksegraafikus.

„Sellele vaatamata kandis Nordica kogu võlgnevuse oma 2017. aasta raamatupidamisaruandes maha, kui lootusetu nõude. Seetõttu Nordica tänast majanduslikku seisu Adria pankrot ei mõjuta,” kinnitas Uibo. Sloveenia lennufirma on esialgsest võlgnevusest tasunud Nordicale pisut alla ühe miljoni euro.

Kuivõrd Sloveenia majandusminister Zdravko Počivalšek on juba märkinud, et valitsus kaalub uue rahvusliku lennufirma loomist, siis märkis Uibo, et kahjunõuet Ardia Airways järeltulijale on võimalik esitada ainult juhul, kui tegemist on äri ülekandumisega. „Seda kindlasti välditakse,” nentis ta.

Adriat juhtiv Kukemelk kommentaare ei jaga

Maikuust Adria Airwaysi tegevjuhina ametisse asunud Eesti lennundusekspert, endine Nordica äriarendusjuht Sven Kukemelk ütles Ärilehe ajakirjaniku telefonikõne peale lakooniliselt, et ei soovi teemat kommenteerida. Veel juulikuus kinnitas Kukemelk, et lennufirma on plaaninud Nordicale võla tasuda.

„Me oleme juba osa laenust tagasi maksnud nagu ka Nordica seda kinnitanud on ning jätkame tagasimaksetega. Seetõttu ei oska täpsemalt kommenteerida antud olukorda ning nendepoolseid ohuhinnanguid,” ütles Kukemelk suvel, viidates Nordica 2018. aasta majandusarundele, kus peeti võla tagasi saamist ebatõenäoliseks.

Nordica ise on varasemalt teatanud, et peatab alates 26. oktoobrist kõik lennud Tallinna liinivõrgus ning jätkab hetkel ühe Rootsi siseliiniga. Seega Adria Airwaysilt üles jäänud võlakoormat lennufirma kuidagi ka piletihinda üle kanda ei saa.