Kuigi oktoobri lõpus oli ettevõtetel eelmise aasta majandusaasta aruannete esitamise tähtaeg, pole riigi lennufirma Nordica (Nordic Aviation Group) seda teinud. Ettevõtte sõnul seisab asi praegu audiitorite taga, sest "seoses sügava kriisiga lennunduses ja riigiabi viibimisega lennufirmale on audiitorite tööprotsess tavalisest pikem", nagu ütles firma kommunikatsioonijuht Toomas Uibo.

"2019. majandusaasta aruanne on Nordic Aviation Groupi poolt esitatud juba mõnda aega tagasi auditeerimiseks ja kinnitamiseks. NAG avaldab aruande esimesel võimalusel peale selle allkirjastamist üldkoosoleku ehk majandusministri poolt," kinnitas Uibo.

30 miljonit eurot riigiabi on Nordica oodanud põhimõtteliselt kevadest saati - valitsus otsustas, et lennufirma saab 22 miljonit aktsiakapitali suurendamiseks ja 8 miljonit laenuna.

Sügisel hakati otsust uuesti üle vaatama, valitsus tegi abiandmise otsuse uuesti 15. oktoobril ja seega raha väljamaksmine venis. Nüüd aga kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Ärilehele, et aktsiakapitali osa ehk 22 miljonit eurot on riik Nordicale üle kandnud, seda tehti kolmapäeval, 4. novembril.

Laenutaotluse on Nordica esitanud Kredexile ja Kredex 8 miljoni euro lennufirmale laenamist ka menetleb. Laenu tagasimaksetähtaeg on 2026. aasta. 31. detsember.

Nordica juht Erki Urva sõnas, et 22 miljonist peab esimesed kulutused tegema kogunenud võlgade ja edasilükatud arvete maksmiseks. Enamasti on need seotud lennukite liisingu- või hoolduskuludega. Seda, et Nordica lähiajal lendama hakkaks, pole koroona praegust levikut arvestades mõtet loota.

Kredexi laenu ja selle tingimuste kohta ütles Urva, et lennufirma ei soovi kindlasti saada kogu summat kohe enda arvele. "Pigem võiks see olla n-ö krediidiliin, mida vajaduse korral kasutada. Küll aga sellesisulise lepingu peaksime selle aasta sees ära tegema," selgitas Urva.