Tehing plaanitakse teha läbi OÜ HansaHouse, keda esindab Paal Aschjem, kes omakorda on seotud Linstowi kaubanduskeskuse ehitusega Ülemistele. Pakkumisi aktsiate ostuks tehakse ka Eesti ärimeestele. “Tehingut ei ole veel sõlmitud, kuid see on sõlmimisel,” ütles Paal. “Tõenäosus, et see tehing ei toimu on väga väike, kuna seda on ette valmistatud umbes aasta. Detailidesse hetkel aga laskuda ei tahaks."

Võib osta kogu panga

Vastavalt koostatud pakkumises viidatud eellepingule on Eestis registreeritud äriühingul HansaHouse OÜ õigus osta Preatoni panga tänaselt omanikult 100% panga aktsiaid. Tehingu õnnestumise korral saab Preatoni panga nimeks Margaret Pank.

Kuna Eesti seaduste kohaselt tuleb üle 10% panga aktsiate osaluse omandamiseks küsida luba finantsinspektsioonist, siis kavatseb HansaHouse omandada 9,9% Preatoni Panga aktsiatest ning müüa ülejäänud aktsiad edasi finantsinvestoritele.

##HansaHouse advokaat Kaire Kaevand ütles vaid, et "Hansahouse ei ole ostnud Preatoni Panga aktsiaid,” kuid keeldus edasistest kommentaaridest.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Andres Trink ütles, et “ei kinnita ega lükka ümber, kuna vastavalt seadusele kuuluvad sellised tehingud konfidentsiaalsete tehingute hulka”. “Küll aga võin kinnitada, et meilt ei ole taotletud luba osta mõne Eesti panga osalust üle 10%,” ütles Trink.

Skeptiline pangajuht

Preatoni Panga juhatuse esimees Ott Karolin oli oma kommentaarides skeptline. “Tõepoolest, olen neid pabereid näinud, kuid midagi konkreetset minu hinnangul küll toimumas ei ole,” ütles Karolin. “Kuid konkreetsemalt oleks need küsimused vaja esitada Ernesto Preatonile, kes ilmaselt, kui tehakse hea pakkumine, panga ka müüb. Kuid vaadates norralaste äriplaanis toodud kuupäevi, kus investorid peavad 28. aprilliks olema aktsiad märkinud, on ukse ees, siis võib peaaegu mürki võtta, et seda tehingut ei toimu.” Karolin ei eitanud võimalust, et Preatoni on Norra investoritega midagi suusõnaliselt kokku leppinud. Ernesto Preatonit eile tabada ei õnnestunud.

HansaHouse on pakkunud Preatoni panga aktsiad alates 2,5%st kuni 9,9%ni, vastavalt siis 390 tuhande euro (6,1 miljonit Eesti krooni) ja 1,545 miljoni euro (24,18 miljoni Eesti krooni) eest. Kui arvestada pakkumist, siis hindab HansaHouse panga aktsiapaki maksumuseks 15,6 miljonit eurot, mis Eesti kroonides teeb 244,14 miljonit krooni.

HansaHouse on teinud pangas due diligence’i ning loodab ostusoove kokku koguda juba 28. aprilliks. 5. maiks peaks Hansapangas olema panga aktsiate osturaha. 6. mail vahetaks tänase Preatoni panga aktsiad juba omanikku ning 22. mail valitaks Margaret Pangale uus juhatus ja nõukogu. Üldkoosolek suurendaks panga omakapitali käesoleva aasta II kvartali lõpuks 200 miljoni Eesti kroonini. Käeloleval aastal plaanitakse võlakirjade emissiooni 5%lise aastatootlusega 300 miljoni krooni suuruses summas.

Tootlus 22 protsenti

Investoritele pakutakse pikaajalise investeeringu omakapitali tootluseks 22%. Preatoni Panga ostu eesmärgiks on osaleda Balti turul, mis eeldatavasti on stabiilselt kasvav. Samuti nähakse võimalust osaleda liikumisel itta, Venemaale, kust oodatakse samuti jätkuvat majanduskasvu. Rõhutatakse ka Eesti liitumise tähtsust Euroopa Liiduga, mis tooks äriplaani koostajate hinnangul kaasa majanduse kumulatiivse arengu. Panga kasum tõuseks käesoleva aasta 1,3 miljonit kroonilt 57 miljoni kroonini aastal 2007, mil ka omakapitali tootlus jõuab 22%ni.

Peamiseks teenimisallikaks saab laenu- ja liisngportfell, mille mahtu kavandatakse tõsta 1,7 miljardi kroonini.