Eestisse kala importiva AS M.V.Wooli juht Mati Vetevool nentis, et lähiajal tõuseb Eestisse sissetoodava lõhe hind märgatavalt. Mustema stsenaariumi kohaselt võib lõhe üldse mõneks ajaks müügilt kaduda, kirjutab Postimees.

“Peamine põhjus ongi see, et kala on vähe,” rääkis Vetevool. Mis tulevik toob, ei osanud ta öelda.

“Hind on ikka meeletult tõusnud. Praegu ostame kala 60 protsenti kallimalt sisse kui kaks-kolm kuud tagasi,” selgitas kalafirma juht.

Kui näiteks Viimsi poes oli veel mõni aeg tagasi lõhe kilohinnaks 90 krooni, siis nüüd ulatub see juba 136 kroonini.

Seepärast ei soovi Vetevool ka hindasid ennustada. “Lõhe on nagu börsikaup. See on sama hea, kui me teaksime, mida teeb Merko aktsia, siis me oleksime kohe miljardärid,” märkis Vetevool.

Siiski loodab Vetevool, et sügisel hinnad veidike langevad. “Aga seda lootust küll ei ole, et hinnad varasemale odavale tasemele langeksid,” nentis ta. Kui M.V.Wool saab Norrast oma tellitud koguse veel kätte, siis teistel Eesti firmadel on keerulisem olukord. “Ma ei tea, kas teised saavadki üldse kala kätte. Viimastel nädalatel on kuulda, et kala pole õieti kellelgi,” rääkis Vetevool.

Rimi Eesti suhtekorraldusjuht Mare Bakker ütles, et kaubanduses on kala tõepoolest vähemaks jäänud, kuid päris otsa see ehk siiski ei saa. “Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on hind tõesti 130 protsendi võrra tõusnud ja lähiajal tõuseb ilmselt veel 20 protsenti,” nentis Bakker.

Tema andmetel on lõhe vähenemise taga peamiselt Venemaa, kes dikteerib praegu Norrast toodava lõhe hinda ja on valmis näiteks Eestist rohkem maksma. Seepärast viibki Norra suure osa lõhest praegu Venemaale.