Analüüsifirma Rystadi andmetel on Norras edasi lükatud kolm suurt naftaprojekti (Tommeliten Alpha, Johan Castberg and Snorre Late Life) kokku umbes 19 miljardi dollarilise investeerimiseelarvega. Kas tõusev nafta hind võib muuta need projektid taas töökõlblikeks?

Jah, need võivad muutuda taas teostatavateks.

Milline on Teie vaade nafta hinna ja toodangumahu osas?

Ma usun, et 80 dollarit on tasakaaluhind. Me ei lähe tagasi 110 dollarilise barrelihinna juurde, kuna siis kasvab taas kiiresti pakkumine. 60 dollari juures peatuks pakkumise kasv, kuid nõudlust tuleks 1,5-2 miljonit barrelit päevas juurde. Me usume, et 80 dollari juures (Brenti-segu) tasakaalustub nafta nõudlus-pakkumine.

Kas OPECi roll on muutunud naftakartelli mitte kuuluvate maade kasvanud toodangu tõttu?

OPECil ei ole olnud mingit rolli alates 2009. aastast. Sellest ajast on ainult Saudi-Araabia reguleerinud tootmismahtu. OPEC võidakse taas elustada, kui ehk juunis kehtestatakse taas OPECi riikidele tootmiskvoodid. Siiski on see tõenäosus 50% väiksem.

Viimati kohtudes rääkisite buumi käigus uskumatult kõrgele tõusnud Norra naftatööliste palkadest. Milline on hetke olukord? Kas sektoris on toimunud koondamisi ja palgakärpeid?

Mõned koondamised on toimunud, kuid see on alles algus. Norra kõigist töökohtadest on 13% naftatööstuses. Me usume, et umbes 10% nendest kaovad enne tuleva aasta lõppu. See tähendab umbes 40 000 töökoha kadumist. Seni ei ole me suuri palgakärpeid märganud.