Nortali Lähis-Ida piirkonna juhi Peeter Smitti sõnul on tõenäoliselt tegu ettevõtte registreerimiskiiruse maailmarekordiga.
„Eestis saab ettevõtte registreerida umbes ühe tööpäevaga, rekordkiiruseks on minu andmetel olnud 18 minutit. Enamikes riikides pole aga tavapäratu, et ettevõtte registreerimine võtab nädalaid ja kuid,“ märkis Smitt.

Invest Easy portaal toob Smitti sõnul Omaanis ettevõtjateni suure hulga vajalikke e-teenuseid, mida Eestis peetakse igapäevaseks ja milleta naljalt asjaajamist enam ette ei kujuta. „Varem oli Omaanis igasuguse ettevõtlus- ja äritegevusega alustamiseks vajalik taotleda riigilt vastav litsents või tegevusluba, mis tähendas erinevate ametiasutuste külastamist ning pikka ja vaevanõudvat protsessi. Tänaseks on juba 210 Omaani majanduse erinevat tegevusala muudetud litsentsivabadeks, mis tähendab, et nendega saab alustada kohe kui firma on registreeritud. Invest Easy projekt niisiis ei keskendu vaid paberprotsesside digitaliseerimisele – see muudab lihtsamaks ning efektiivsemaks kogu ettevõtluskeskkonna, omades tugevat mõju kohalikele ettevõtjatele ja ettevõtluskliimale,“ lisas Smitt.

Portaal teeb Omaani ettevõtjatele e-teenusena kättesaadavaks valdava enamuse nn letiteenustest – ettevõtete asutamine, ettevõtte andmete muutmine, litsentsitingimustega tutvumine ja digitaalse litsentseerimistaotluse saatmine, majandusaruande koostamine, ettevõtte lõpetamine ja mitmed teised vajalikud teenused. Kokku koondab Invest Easy täna enda alla 66 erinevat e-teenust.

„Kui 2014. aastal registreeriti Omaanis kokku 19 228 juriidilist isikut, siis 2015. aastal ulatus see arv juba 26 699ni,“ ütles Smitt. Portaali abil ettevõtte loomine kogub populaarsust ning aprillis registreeriti 30% firmadest juba e-teenust kasutades.

Invest Easy portaal on loodud Omaani majandus- ja tööstusministeeriumi (MoCI) ning infotehnoloogia haldusasutuse (ITA) tellimusel. Portaali selgrooks on Omaani riiklik äriregister, mille korrastamine ning standardiseerimine on olnud oluline osa sellest projektist. Äriregistriga on tänaseks liitunud 14 valitsusasutust, kes täiendavad registrit omapoolsete andmetega ning ühtlasi kasutavad registris olevaid andmeid oma tööülesannete täitmiseks.

Identifitseerimiseks kasutatakse portaalis Eestis juba pikalt käibel olnud ID-kaardi lahendust, mis Omaanis on võrdlemisi uus – esimesed aktiveeritud ID-kaardid väljastati 2013. aastal ning ID-kaartide aktiveerimisega tegeletakse tänaseni.

Invest Easy arendustööd algasid 2014. aasta alguses, töö on toimunud etappides ning projektiga on plaanis lõpule jõuda 2016. aasta suvel.