Tarned välismaale vähenesid detsembris 2,8 protsendi võrra, teatas Hiina tolliamet täna oma koduleheküljel, samas kui mullu samal ajal näitas statistika 21,7 protsendi suurust ekspordi kasvu. Terve 2008. aasta tulemused, tõsi küll, näitavad ekspordi kasvu 17,2 protsendi võrra, aga kasvunumber jääb siiski alla tunamullusele ehk 2007. aasta 25,7protsendilisele kasvule, kirjutas Bloomberg.

Buum hari tundub praeguseks läbi olevat: 600 000 maalt linnadesse vabrikutesse tööle tulnud Hiina sisemigranti on kolinud koju tagasi Hiina lõunaranniku äärsest Hongkongi vastas asuvast Guangdongi provintsist. 2005. aastal võttis Guangdongi provints endale Hiina kõige rahvarikkama provintsi tiitli. Provintsi edu on osalt kütnud juba kolm aastakümmet välisinvesteeringuid ligi meelitanud Shenzheni erimajanduspiirkond, mille Shenzeni rajas Hiinat turumajanduse poole kallutama hakanud juht Deng Xiaoping 1979. aastal. Erimajanduspiirkond oli Hiinas esimene omataoline ja Shenzen oli toona veel tundmatu kaluriküla, samas kui aasta eest elas Hongkongist ja mujalt sisse voolanud raha toel kasvanud linnas kokku tervelt 8,6 miljonit inimest.

Töötuse määr linnades üle riigi on umbes 9 protsenti ja selle arvu hiiliv tõus on põhjustanud muret stabiilsuse pärast riigis: USA ja ülejäänud maailma vähenenud nõudluse tõttu vabrikutest lahti lastud töötajad on juba korraldanud mitmeid meeleavaldusi. Peaminister Wen Jiabao lubas üleeile kosutada riigi 4 triljoni jüaanist (6,8 triljoni kroonist) majanduse abipaketti, et luua uusi töökohti ja hoida ära sotsiaalset ebastabiilsust.

"On vähe lootust, et eksport tänavu taastub, sest arenenud riikide majandused on jäänud languse küüsi," kommenteeris Jaapani päritolu varahaldusfirma Nomura Holdings ökonomist Sun Mingchun. "Tekstiili, terase ja elektroonika eksport saab kõige valusama hoobi."

Eksport Euroopa Liitu, mis on Hiina suurim eksporditurg, langes detsembris 3,5 protsendi võrra mullu sama ajaga võrreldes, eksport Ameerika Ühendriikidesse aga 4,1 võrra mullu sama ajaga võrreldes. Import Hiinasse alanes 21,3 protsendi võrra, mis on suurim langus alates 1995. aastast saati. See tähendab, et Hiina kaubandus ülejäänud maailmaga on praegu kõvas plussis: riigist viidi välja 39 miljardi dollari jagu rohkem kaupa, kui sisse toodi. Selle numbri on Hiina teadaolevalt üle löönud ainult ühe korra.

Hiina majanduskasv võib langeda tänavu 5 protsendi peale, samas kui 2007. aasta kasvunumber oli 11,9 protsenti. Valitsuse hinnangul on 8 protsenti kasvu aastas kriitiline piir, mille toel suudetakse luua piisavalt palju töökohti ja ära hoida rahulolematust ühiskonnas.

Hiina majanduse põhiline pääselootus on sisetarbimine, kuid selle toetamine võib praeguses majandussüsteemis olla keerulisevõitu: erimajanduspiirkonnad, mis on orienteeritud ekspordile, saavad valitsuselt tohutuid maksusoodustusi, näiteks ei pruugi nad maksta tollimaksu sisseveetavatelt materjalidelt. Et toetused säilitada ja samas siseturule edasi toota, on tootjatel võimalik vedada kaup Hongkongi, et see ekspordina arvesse läheks, kirjutas hiljuti Economist. Paljud Hongkongi vahendajad on spetsialiseerunud maismaal toodetud ja Hongkongi "eksporditud" kauba Mandri-Hiinasse tagasivedamisele, kasutades seaduseauke.