Valitsuse leidis kabinetiistungil, et PRIA võib jätta maksimaalselt 17 miljoni krooni ulatuses tagasi nõudmata 2004. ja 2005. aastal makstud pindalapõhised põllumajanduslikud toetused Hiiumaa, Saaremaa, Läänemaa ja Pärnumaa põllumajandustootjatelt.

Põllumehed olid taotlenud kokku 22 miljonit krooni toetust püsirohumaadele, mis olid küll tarastatud, kuid nagu shiljem selgus - vähese karjatamiseks sobiva alustaimestikuga ning Euroopa Liidu õigusaktides kehtestatud minimaalse põllu nõuetele mittevastava suurusega.

Põllumajandusministeerium leiab, et arvestades 22-miljonilise tagasinõude mõju piirkonna elanikkonnale ja põllumajanduslikule tegevusele, tuleb osadelt põllumajandustootjatelt pindalatoetused jätta tagasi nõudmata.

Endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo leidis juba veebruaris ministeeriumi tellitud auditile toetudes, et kuna tootjad ei teadnud aastatel 2004–2005 täpselt, millised pinnad on toetusõiguslikud, ei ole õige nõuda taotlejatelt tagasi kogu rahasummat.

Samas lisas ta, et kui inimene on taotlenud toetust maale, kus tegelikult kasvab mets, ning see on selliselt kantud ka katastrisse, siis nõutakse tagasi kogu summa. “Käsitleme sellist juhtumit teadliku petmisena,” ütles Tuiksoo.