Selliseid pakkumisi teevad kaupmehed reeglina koostöös pankadega.

K-Arvutisalong näiteks pakub intressita järelmaksuga arvutikomplekte, mille hind jääb 8000 – 11 000 krooni kanti. Kuumakse on 500–700 krooni.

Firma juhataja Peeter Kargu sõnul maksavad kliendid lõpptulemusena kõik sellised pakkumised kinni. Pank nõuab ikka oma järelmaksuintressi, selle peab kaupmees kompenseerima kasumi arvel. “Kahjumiga arvuteid müüa ei saa ja teise kauba arvel nende hinda alla lüüa ka ei saa. Iga asja müügiga peame kasumit teenima,” ütles ta.

K-Arvutisalong pakub 0-järelmaksuintressi nendele toodetele, mille kasumimarginaal võimaldab firmal panga ees intressi kompenseerida.

+/- Elektroonika poodides saab intressita järelmaksu kuni kolmeks aastaks.

Aasta lõpuni soodus

Näiteks plasmateleri hinnaga 40 000 krooni omanikuks saab, makstes 1400 krooni kuus kolme aasta jooksul. +/- Elektroonika turundusjuhi Urmas Arula sõnul pakutakse null-intressiga järelmaksu kampaania korras aasta lõpuni.

“Kui pakuksime selle asemel tavalist liisingut, oleksid meie kulud väiksemad. Nüüd peab aga keegi kliendi eest intressikulu tasuma ja seda teeme meie ning pank,” ütles ta.

Arula kinnitusel +/- Elektroonika võtmata jäänud järelmaksu intressi toote hinna sisse ei kalkuleeri.

Kui tavapärane järelmaksuintress on 12–16 protsenti, siis null-intressiga pakkumiste puhul katab tavaliselt poole sellest kaupmees, poole pank.

Arula sõnul teeb osa inimesi endale väga täpselt selgeks, palju üks või teine asi poodides maksab. “Meil pole kindlasti tahtmist sellist kuulsust saada, et klientidele pooltõest infot anname,” ütles ta.

Tarbijakaitseametisse ei ole ole saabunud seni ühtegi kaebust, kus järelmaksuintress oleks toote hinna sisse arvutatud, kuid samal ajal reklaamitakse toodet intressita järelmaksuga.

Kampaania kulud katavad pank ja müüja

•• Hansapanga osakonna juhataja Annely Hermani sõnul on null-intressiga järelmaksukampaaniate eesmärk kliendi rahulolu.

•• Kes ja mil määral kannab kampaaniaga seotud kulud, lepitakse eelnevalt panga ja kaupmehe vahel kokku. Määravaks on seejuures pakkumise sisu.

•• Null-intressiga kampaaniaid korraldavad kaupmehed, kelle tooteid on mugav osta järelmaksuga ehk mis eeldavad suuremaid väljaminekuid.

•• Hansapank on seni sarnaseid pakkumisi teinud koostöös +/- Elektroonika ja Euronicsi, Plasto, Glaskeki, Fenster Ehituse, Signi, K-Arvutisalongi, KTM Hansperti, Akna ja Ukse Maailma, ZIP mööbli, Aknameistri, Aatriumi, Vilde ning OnOff-iga.