«Päev enne telefoninumbrite portabiilsuse saabumist hinnad kukuvad, sest muidu vahetavad inimesed operaatorit,» ütles neljapäeval Radiolinja ja Unineti korraldatud konverentsil «Fookus 2004» esinenud Euroopa telefonioperaatorite assotsiatsiooni ECTA regulatsiooniküsimuste direktor Andy Tarrant. «See on Euroopas igal pool juhtunud.»

Aasta algusest peavad traaditelefonide firmad Elion, Uninet ja Tele2 tagama oma klientidele võimaluse, et nad saavad teise operaatori juurde liikudes oma senise numbri säilitada.

Tõenäoliselt järgmise aasta jooksul hakkab samasugune kord kehtima ka mobiilifirmade puhul, nii et näiteks EMTst Radiolinjasse liikudes saab oma senise 050-numbri alles jätta.

Mitmed telefonifirmade esindajad peavad seda revolutsiooniliseks olukorraks, mis võib turu üsna põhjalikult segi lüüa. «Ma näen tõesti hinna alanemist,» ütles Elioni ja EMTd juhtiv Valdo Kalm. «Hinnad on mobiilinduses langeva trendiga. Aga iseküsimus on, kui kiiresti ja millal.»

Tele2 Eesti juht Üllar Jaaksoo lausus, et tõenäoliselt saab hinnasõda numbriliikuvuse tulekuga uue hoo. «Kampaaniad saavad olema jõulised ja sellele motiivile püütakse kohe kiiresti mängida,» lausus ta.

Radiolinja Eesti juht Sami Seppänen ennustab küll sõda uute klientide pärast, kuid ei näe ette suurt hinnalangust. «Ilmselt suunatakse rohkem pakkumisi klientidele operaatorite vahetamiseks,» rääkis ta.

Tarrant ennustab suurimat kasu numbriliikuvusest väikeettevõtjatele. Suurfirmad saavad tema sõnul mobiilioperaatoritelt niigi head hinnad, kuid väikeettevõtjaid hoiab numbri muutumine firmat vahetamast, sest see tähendaks ka suuri reklaamikulusid.