Metro Capital ja Merko Ehitus on arendajad, kes on juba aastaid nutikodu lahendusi teinud. Alguses käis kõik eksperimenteerides ja tehti ka vigu. Suurimaks ohukohaks on erinevate seadmete suutlikkus - odavad seadmed ei suuda lihtsalt tarku lahendusi välja vedada. Tänaseks on arendajad ning lahenduste välja pakkujad leidnud töötavad variandid, mis peavalu tekitamise asemel inimesi aitavad.

„Täna on turul kauboisid palju ja ettevaatlik peab olema, aga meil on töötav lahendus olemas," ütles Merko Ehituse Eesti eritööde projektijuht Eigo Saare. Kauboide all peab ta silmas nutilahenduste pakkujaid, keda ei saa tõsiselt võtta.

Techno Life'i juht Kuuno Lotamõis tõi välja, et nutikodu lahendused võib laias laastus lüüa kaheks. Ühed on need, mida võib kodumasinate kauplustest osta - nutikohvimasinad, -lambid, targad kõlarid jne. Teine on hooneautomaatika, kus saab samuti sisse tuua väga erinevaid võimalusi.

Oluline tähele panna

Nutikodude rajamise puhul on kõige olulisemaks, nagu juba mainitud, kasutatavate seadmete suutlikkus. Teiseks oluliseks kohaks on aga see, et iga korter peab olema tehtud autonoomseks. Et ei juhtuks seda, et kui keegi kuskil majas kaabli kogemata läbi lõikab või midagi muud hullu teeb, siis kannatavad kõik 50-100 korterit.

„Ühel heal päeval fono enam ei tööta ja kõik need inimesed peavad woltides ise oma toidule alla vastu minema ja nad on tigedad," rääkis Metro Capitali juhatuse liige Rain Pärn ja ütles, et just selliseid õppetunde on arendajad saanud ning nüüd enam neid vigu ei tehta.

Mida teha saab?

Nutikodu standarpaketis on sisekliima juhtimine - küte, jahutus ja ventilatsioon. Seal võib olla ka näitude edastamine. Metro Capital ei raja enam kortereid, mil vähemalt standard-paketti ei ole. Kõike korteriga seonduvat saab muuta nutiseadmes distantsilt või korteris sees, seina peal olevast tahvelarvutist.

„Kõige suurem efekt - sa saad viia energiatarbimise miinimumini, kui sa puhkusele lähed või pikemalt ära oled. Pead ise määrama, millised sinu jaoks sobivad näitajad on," toob Pärn välja.

Vägevamatest funktsioonidest rääkides, saab nutikodu kasutaja sauna sooja panna häälkäsklusega: „Alexa, turn sauna on." Ta saab oma kodus juhtida ka valgust, milleks võib luua erinevad stsenaariumid vastavalt sellele, mida sa parasjagu teed - kas vaatad telekat, teed süüa või istud sõpradega elutoas.

Pärnal endal on kodus liikumisanduritega valgustussüsteem, et pereliikmete öised käigud teisi võimalikult vähe häiriks. Ka varahommikul garderoobi minnes ja sealt tulles süttivad kindlad valgustid, et elukaaslast mitte äratada.

Lisaks saab nutikalt lahendada teleka mängima panemise, muusika kuulamise ja näiteks kardinate liigutamise. Paned maja valvesse, hakkab koheselt tööle sinu robottolmuimeja. „Maailm on suur ja lai. Võimalusi on tohutult," ütles Saare.

Reeglina ongi tänapäeva arendustes kaks paketti - standard ja ekstra. Lotamõis ütles, et ühes 58 korteriga arenduses kuulusid lisapaketti muusika, kardinate juhtimine ja valgustus. Ja nii mõnigi võttis selle. Järelikult teadlikkus ja julgus on kasvanud. „Noortele meeldib tahvlites mängida," ütleb Lotamõis.

Hind ning huvitav erilahendus

Standardlahenduse hind on täna 2500 euro kandis korteri kohta. Kallimad lahendused võivad maksta kümneid tuhandeid. Siis on igas toas mitu ekraani ja vahel ka uskumatud soovid mängus.

„Üks klient soovis lahendust, et kui ta liigub oma korteris ringi, siis põranda all oleks andurid. Kui ta astub, siis kõlaritest kostub parketikringin. Mõni tahab kriginast lahti saada, aga tema oli valmis investeerima 30 000, et seda kuulata," ütles Pärn.

Diskussioonis osalenud eksperdid arvasid üheskoos, et tulevikus on kõikides uutes korterites nutilahendus sees, küsimus on vaid paketis. Kliimajuhtimine on aga standard, milleta tulevikus hakkama ei saagi.

Hea lugeja, ehk tead sinagi mõnd kummalist nutikodu lahendust. Kirjuta kommetaaride alla.