"On raske mõista, kuidas AIG tuletistehingutega kauplejad on välja teeninud üldse mingeid preemiaid, rääkimata 165 miljonist dollarist lisatasudest," ütles Obama. "Kui ettevõte maksab välja summasid, mida tal tegelikult pole, sarnaneb see ettevõttest raha väljakantimisele."

President on rahandusminister Timothy Geithneril käskinud "igal võimalikul seaduslikul viisil" preemiate väljamaksmine peatada.

USA riigile kuulub enamusosalus riigi suurimas kindlustusettevõttes AIG pärast seda, kui valitsus firmale kokkukukkumise eel appi tuli. AIG on riigilt saanud mullusest saati 180 miljardit dollarit, nüüd aga ähvardab järgmist, 30 miljardi dollarilist Valge Maja abisaadetist kärpimine, et maksumaksjate raha õiget tarvitamist kaitsta.

Analüütikute hinnangul võib riik AIG-le üle kanda 165 miljoni dollari võrra vähem. AIG teatas preemiate määramisest laupäeval.

"Üle kogu maa on inimesi, kes teevad kõvasti tööd ja täidavad oma kohustusi iga päev, saamata valitsuse abi ega paljudesse miljonitesse ulatuvaid preemiaid," ütles Obama kõnes, mis käsitles algatusi abistada väikeettevõtteid majanduskriisist üle saamisel. "Kõik, mida nad paluvad, on see, et igaüks - väikelinna peatänava äridest kuni Wall Streeti ja Washingtonini - mängiksid ühtede ja samade reeglite järgi."

AIG juht Ed Liddy, kes astus ametisse pärast seda, kui ettevõte sai valitsuselt abi, on varem öelnud, et preemiad tuleb välja maksta selleks, et täita finantskriisi eel sõlmitud lepinguid. Liddy sõnul on tänavu preemiaid kärbitud 30 protsendi võrra.