Lisaks kohtuloole lubas Oberschneider saata ka teatud negatiivse signaali kõigile välisinvestoritele, kus iseloomustab Eestit kui ettearvamatut ja ebakindla turuga ning segase asjaajamisega maad.

“Kogu asi on veninud, oleme teinud palju tööd, sõlminud kaasinvestoritega eellepinguid jne., milleks on kulunud suured summad,” nentis Oberschneider. Täpset kahjusummat on täna tema sõnul raske hinnata.

“Kuna kõik kavad, arendused ja investeeringud on pikalt ja põhjalikult läbi räägitud, ilma, et oleks komisjonidel olnud mingisuguseidki pretensioone, oleme väga pettunud, et selliseid asju üleüldse juhtuda saab ning kavatseme selle eest hoiatada ka teisi välisinvestoreid,” nentis Oberschneider.

Tallinna volikogu eilse otsuse jätta kinnitamata sadama-ala ostjaks Ober-Haus, võis teise ostusoovi pakkuja, ASi Ühendatud Kapital juhataja Hillar Tederi arvates tingida kinnisvarafirma liiga väike omakapital.

Tallinna volikogu ei kiitnud neljapäeval heaks otsuse eelnõu, mis oleks Tallinna sadamapiirkonna nelja kinnistu müügi enampakkumise võitjaks tunnistanud Ober-Hausi pakkumise.

ASi Ühendatud Kapitali juhataja, Eesti üks rikkamaid kinnisvaraärimehi Hillar Teder ütles ETAle, et Ühendatud Kapitali aktsiakapital on 148 miljonit krooni, Ober-Hausil aga 13 korda väiksem, vaid 11 miljonit krooni.

“Kuna arendaja peab oluliselt kaasama arendusse kapitali, võis ka Ober-Hausi puhul takistuseks saada liiga väikene omakapitali suurus, sest nii väikese aktsiakapitaliga on aga raske tagada volikogu poolt ettekirjutatud 800 miljoni krooni väärtuses investeeringute kaasamist,” nentis Teder.

Erinevalt komisjonidest pidas volikogu paremaks Ühendatud Kapitali pakutud kõrgemat ostuhinda, kiiremat tasuvuse- ning ehitusgraafikut.

Kuna Ober-Hausil on sadama-alal kolme hektari suurune tükk, mille ehitus on alles arendamise algstaadiumis, pidas volinikogu vajalikuks pakkuda neile arendamise osas konkurentsi. Samas lähtuti põhimõttest, et las arendavad enne ühe kinnistu välja, lisas Teder.

AS Ober-Haus Kinnisvara pakkus ostuhinnaks 111.005.000 krooni, tasumisega viie aasta jooksul. Teisena konkursil osalenud Ühinenud Kapital pakkus nelja kinnistu hinnaks kokku 100,1 miljonit krooni, lubades tasuda kogu summa koheselt pärast lepingu sõlmimist.

Tallinna linnavalitsuse poolt esitati volikogule eelnõu tunnistada Mere pst 12, Mere pst 14, Sadama tn 2 ja Kai tn 2 asuvate kinnistute müügiks korraldatud eelläbirääkimistega pakkumisel parimaks pakkujaks AS Ober-Haus.

Volikogu menetlusse esitati ka alternatiiveelnõu, mille järgi osutuks parimaks pakkumiseks AS Ühendatud Kapitali pakkumine, teatas ETAle Tallinna volikogu pressinõunik Anneli Berends.

Vastavalt volikogu töökorrale pandi mõlemad eelnõud hääletamisele ja teisele lugemisele suunati 27 poolthäälega alternatiiveelnõu, mis tunnistab parimaks pakkumiseks AS Ühendatud Kapitali pakkumise.

Tallinna linnavalitsus tunnistas nädal tagasi Admiraliteedi basseini nelja kinnistu müügis parimaks pakkujaks ASi Ober-Haus Kinnisvara tehtud 111 miljoni krooni suuruse ostupakkumise.