Ober-Hausi kinnisvarabüroos on kõik endine, sekretär võtab tulijad uksel sõbralikult vastu, pakub ootajatele kohvi. Maaklerid sõeluvad, paberid näpus, näol töine ilme. Nagu polekski mõni nädal tagasi ajakirjandusest sadanud uudiseid, et Ober-Haus müüb oma vara. Liikus kahtlusi, et Ober-Hausi juht ja ülesehitaja Paul Oberschneider on firma suurosaniku ja ülemaailmselt tegutseva investeerimisfondi Apollo osavalt mängust välja jätnud.

•• Siin-seal on kostnud jutte, et Paul Oberschneider on teine Ernesto Preatoni. Kuidas te sellesse suhtute?

Mina tulin Eestisse, kaks kätt taskus, mul on Eesti juured. Mul ei olnud esialgu aimugi, mis ma siin peale hakkan. Kõik, mis ma olen saavutanud, tuli tasapisi ja ränga tööga. Preatoni tuli Eestisse juba ettevalmistatud projektiga. Ma ei ole kunagi tema äridest aru saanud – ma ei tea, kust ta oma projektide jaoks raha hankis. Teeksin üldistuse, et tema rahahankimine oli puhas “keemia”. Mina ei ole mingi keemik, minu rahastamisskeemid on täiesti läbipaistvad. Meie põhiline erinevus on see, et mina elan ja töötan ühes ja samas ühiskonnas. Mul on siin perekond, sõbrad ja kolleegid. Olen Eesti kodanik ning ma ei saa oma puhast nime määrida ega usaldust kaotada – siis ma kaotaksin kõik.

•• Kas Ober-Hausi nimi kaob?

Ei, hoopiski mitte. Me saime Apollolt välja osta kinnisvara vahendusdivisjoni Ober-Haus Real Estate Advisors ning vahendustegevusega töötame sama märgi all edasi. Loodan hoopis, et Ober-Hausi märk saab usaldust juurde, sest nüüdsest alates on omanikud siin, Eestis.

•• Millised võimalused Apollo eemaldumisega Ober-Hausi juhtidele ja töötajaile avanesid?

Me tõepoolest kasutasime situatsiooni, ütleksin – äriliselt targalt. Oma firma Nordic Property Consultants kaudu ostsime koos Ober-Hausi juhtkonna ja mõnede töötajatega välja kinnisvaravahenduse divisjoni. Londoni erainvestorite kaasabil olime suutelised omandama ka Ober-Hausi ärikeskused. Ärikeskuste väljaostuks loodi eraldi firma, osaühing Capfield. Ober-Hausi arendusdivisjon tegutseb nüüd edasi Nordic Property Consultantsi all ning Ober-Hausi kaubamärk jäi vahendustegevusele. Enne olime vaid Ober-Hausi töötajad, nüüd saime oma vara üle täie kontrolli, sellega oleme palju paindlikumad.

•• Milline on firma tegelik suhe Apolloga?

Peate aru saama, et Apollo kolmas investeerimisfond, nagu paljud omasugused, on limiteeritud elueaga. See tähendab, et juba fondi tegutsemise algul on ette nähtud, millal ta suletakse. Sulgemisel peab fond kätte saama oma projektidesse investeeritud raha koos kasumiga. Fondil omakorda on kohustused oma investorite ees – ka nemad tahavad juba ette kindlaksmääratud hetkel oma raha tagasi saada. Apollo investeeris Ober-Hausi projektidesse meie aktsionäri Pelham Estonia vahendusel, mis samuti on investeerimisfond ning kus Apollo oli osaline. Kui Apollo fond suleti, tuli meil tingimusteta raha tagastada. Et selleks vajalikku summat kokku saada, müüsime oma kauaaegsele partnerile Norrast oma hotelligrupi. Apollo aga väljus kogu firmast.

•• Apollo on siis kogu oma investeeringu koos kasumiga tagasi saanud?

Jah, kogu investeeringu. Tõsi küll – lepingu järgi on meil veel aastani 2007 väiksemad summad maksta.

•• Ütlete, et Apollo raha tuli Ober-Hausi Pelham Estonia kaudu. Kuidas on need kaks investeerimisfondi omavahel seotud?

Kui Apollo tuli viis-kuus aastat tagasi esmakordselt Euroopa turule, tegi ta selleks Pelham Partnersiga ühisfirma. Pelham oli väga huvitatud Kesk- ja Ida-Euroopasse investeerimisest. Ka Apollole olid siin asuvad riigid atraktiivsed, kuid ainult suuremad, nagu Tšehhi ja Poola. Baltimaade turg oli tema jaoks liiga väike ja ebakindel. Ometigi suutsime Pelhami vahendusel mõjutada ühisfirmat investeerima ka Baltimaadesse.

•• Kas Nordic Property Consultants juba tegutseb?

Jah, näiteks just äsja allkirjastasime koostöölepingu Austria finantsinstitutsiooniga Immo East ja Inglismaa elamuarendusfirmaga Grainger. Need lepingud annavad meile 50 miljonit eurot, et alustada elamuarendustegevust Baltimaades ja Poolas.