Kolmteist aastat tagasi asutatud rehviäris olid 1996. aastal eesotsas teised inimesed. Aga nad ei osanud eriti hästi keeli. Ljudmilal sündis tütar ning varem iluuisutamistreenerina ja haiglas ravikehakultuuri instruktorina töötanud naine aitas tõlkida vene, eesti ja inglise keelest.

Senised omanikud hakkasid vaikselt lahkuma. Ljudmilal ja abikaasal Vladimir Borissovil tuli vastu võtta otsus: kas äriga jätkata või mitte. Nüüd on Prantsuzova juba aastaid Pranko enamusosaluses ning Borissov osaleb kümne protsendiga.

Vägesid juhib Prantsuzova. Naisel tuleb see lihtsalt nii hästi välja, ütleb Borissov. Kliendid iseloomustavad töid ja tegemisi Prankos nii, et kui väikesekasvuline ja nõtke Ljudmila remonditöökojast läbi tuhiseb, on kõik töömehed kui üks mees üles rivistatud.

Korraldab võistluse

Istume töökoja kõrval rehvilõhnalises kontoriruumis ja sealt jutt algabki. ?Inimesed ei taha eriti töötada,? kurdab püsiklientide hulgas Ljudaks hüütav daam väga sümpaatsel temperamentselt krapsakal kombel. Lubab ükskord teha võistluse, kes kõige kiiremini autol kummid ära vahetab. Osaleb muidugi ka ise.

Peale uute ja protekteeritud rehvide müügi on Prankol käsi sees mitmel alal. Näiteks remonditakse autosid, korraldatakse parklakohti või vahendatakse kinnisvaratehinguid. Sest ainult rehvidega ära ei ela, konkurendid ju iga nurga taga. Teiseks müüakse palju kasutatud rehve. Need on ohtlikud, aga ikka ostetakse neid sisse Saksamaalt 10?20 euroga (156?312 krooni). Eesti turul müüakse aastas 150 000 ? 200 000 kasutatud rehvi. Rehviliit on hädas. See lööb hinnad alla.

Rehvinumbreid ja markide eripärasid vuristab Ljudmila peast kui raamatust. Ise toob Pranko kuut marki rehve Rootsist, Saksamaalt, Venemaalt, Hollandist ja Tsehhist.

Aastatega on rehviäri kasvanud mõõtmatult. Kui algul müüs Pranko kolme mõõtu 20?100 rehvi, siis nüüd on erinevaid valikuid tihedalt täis 25 lehekülge. Klient valib isegi mustrite vahel. Aga firma käive kasvab aastas 10?15 protsenti.

Pranko kaks rehvivahetustöökoda asuvad Tallinnas, üks Narvas ja üks Peterburis.

Konkurent: Baltimaade tublim rehvikuninganna

Kuigi rehvid on äärmiselt tehniline ala, on doktor hästi hakkama saanud, kiidab konkurendist ja koostööpartnerist Michelini Rehvide Balti müügijuht Kaspar Sepp.

Millisena iseloomustaksite Pranko juhti?

Rehvid on äärmiselt tehniline ala ja Ljudmila on erialalt arst. Aga ta on hästi hakkama saanud. Temaga on hea asju ajada. Selline energia on imetlusväärne.

Meie oleme Eestis suurim ja maailmas suurim, aga Pranko on siin väga tubli rehvimüüja, täiesti arvestatav mahtusid ja tegevust vaadates.

Kas rehvimaailmas on veel teisi naistegijaid?

Ma olen ise juba väga pikalt sellel alal ning temasuguseid tublisid prouasid on Baltimaade rehviäris olnud kolm. Üks väga kindel proua on Leedus, üks oli Lätis, kuid müüs kahjuks oma ettevõtte paar aastat tagasi maha. Eestis on Ljudmila ainus.

Kui võrdlen neid naiste juhitavaid rehviettevõtteid, siis usun, et nendest kolmest on temast saanud kõige edukam

ja tublim tegija.