Inimesed on hakanud Tallinnas viimastel kuudel märgatavalt rohkem kortereid ostma-müüma ning tehingute arv kasvab enne jaanipäeva veelgi, ennustavad maaklerid. Märgatavaid hinnamuutusi see nende sõnul kaasa ei too, sest ostjad on muutunud hinnatundlikumaks ja valivamaks.

"Töökoormust vaadates võiks arvata, et on täpselt samasugune buum nagu kolm aastat tagasi," ütles Eri Kinnisvara eluruumide grupi juht Mart Saa. Ostu-müügitehinguid on niigi tavatult palju, kuid nende hulk suureneb tema hinnangul enne jaanipäeva veelgi.

"Sellel aastal oli kohe aasta algusest nii ostjaid kui müüjaid," kinnitas ka kinnisvarabüroo Haabersti Maja büroojuhataja Urmas Rand, kelle sõnul elavnes eelmisel aastal turg alles aprillist peale. Rand prognoosis, et sel aastal ei tule kinnisvaraturul isegi suvist madalseisu, mis kestab tavaliselt jaanipäevast augusti lõpuni, vaid kauplemine kestab edasi ka suvel.

Müügiperiood on Ranna hinnangul märgatavalt lühenenud, sest ostjad teevad oma otsuse kiiremini kui aasta tagasi. "On isegi inimesi, kes tulevad korterisse ja ütlevad kohe, et võtavad selle," rääkis ta.

Saa hinnangul on korterite hinnad Tallinnas aasta algusest tõusnud viis kuni kümme protsenti. "Tänu suurele ostuhuvile saadakse mõne objekti eest ka paremat hinda," põhjendas ta.

Arco Vara maakler Merle Tamm ütles, et Mustamäel on aasta algusest korterite hinnad tõusnud umbes kümme protsenti. Tema hinnangul on tõusu põhjuseks noortele peredele väljastatavad laenud, mis võimaldab neil suuremat elamispinda osta.

Saa sõnul mõjutab kinnisvaraturgu positiivselt ka inimeste ostujõu suurenemine. Kui mõni aeg tagasi osteti peamiselt 200-400 tuhat krooni maksvaid kortereid, siis nüüd leiavad ostja ka kallimad, keskmiselt 300–500 tuhat krooni maksvad korterid, selgitas ta.

"Inimesed on hakanud rohkem raha lugema ja vaatama, mida nad selle raha eest saavad," rääkis Saa. Umbropsu enam tehinguid ei tahta, vaadatakse ja kaalutakse oluliselt kauem kui näiteks kolm aastat tagasi, märkis ta. Saa lisas, et ostjad jälgivad rohkem maja üldist seisukorda, ühistu olemasolu ja kommunikatsioonide seisukorda.

"Paljud müüjad üritavad saada rohkem, kui asi turul väärt on, aga lõpuks jõuame ikkagi selle reaalse hinnani välja," selgitas ta. Aasta lõikes ei prognoosi Saa hindade tõusu rohkem kui viisteist protsenti.

Tamm ütles, et kui sooduslaenud suveks otsa saavad, võivad korterid hoopiski taas odavneda.

Kahetoalise korteri hind läheneb kolmetoalise hinnale

Tallinna korteriturul on jätkuvalt kõige suurem nõudlus kahetoaliste korterite järele, kinnitavad maaklerid. Suure ostuhuvi tõttu läheneb nende hind odavamate kolmetoaliste hinnale.

"Küsitakse väga palju kahetoalisi," ütles Arco Vara maakler Merle Tamm. Tema sõnul ületab kahetoaliste korterite nõudlus märgatavalt pakkumist ning see on hakanud hindu kergitama.

Müügiks pakutakse kõige rohkem kolmetoalisi kortereid. "Siis üritangi inimestele selgeks teha, et kui hind on sama, võiks ju kolmetoalise võtta," rääkis Tamm.

Kolmetoalisi on kohe hulgi pakkuda, inimesed soovivad nendest lahti saada, kinnitas ka Haabersti Maja büroojuhataja Urmas Rand. Mustamäel ja Õismäel on tema sõnul nõudlus suurem ühe- ja kahetoaliste korterite järele, mistõttu on nende hinnad erinevalt kolmetoaliste korterite omadest tõusnud. "Rahvas otsib väiksemaid kortereid," põhjendas ta.

Eri Kinnisvara eluruumide grupi juhi Mart Saa hinnangul on inimesed üha tihedamini nõus ka viimasel korrusel asuva korteriga, esimene korrus on endiselt ebasoosingus. "Viimast korrust võetakse juba päris hea meelega, eriti kui maja on renoveeritud," ütles ta.

Saa lisas ka, et inimesed on hakanud rohkem korteri planeeringut vaatama ning soovivad tihti ise remonti teha. "Soositakse läbi maja ja eraldi tubadega kortereid," lisas ta.

Aivo Vahemets