“Legaalne sigaretiturg on languses. Kuna suitsetajate hulk väheneb aasta-aastalt ca 1-2%, on selge, et legaalse turu languse peamiseks põhjuseks on inimeste otsus eelistada odavamaid illegaalseid sigarette,” kommenteeris tubakafirma JTI korporatiivsuhete juht Jaanus Pauts AC Nielseni turu-uuringu andmeid, mis näitavad sigaretimüügi 18%-list kahanemist, kirjutab Äripäev.

Samas näitas TNS EMORi 2009. aasta uuring, et illegaalsete sigarettide osakaal kasvas 15%-lt 2008. aastal 24%-ni 2009. aastal. Selleks ajaks olid salasigaretid vallutanud Ida-Virumaal juba 64% turust. Pautsi sõnul erinevad sigarettide hinnad Eesti ning Venemaa turul kolm kuni kuus korda, kuid tuleva aasta algusest 20% kasvav sigaretiaktsiis ja Euroopa Nõukogu värske kokkulepe minimaalse sigaretiaktsiisi tõusuks muudab olukorra veelgi hullemaks.

“JTI hinnangul kahaneb legaalne sigaretiturg 2010. aastal veel vähemalt 6%,” selgitas Pauts, kelle sõnul mõjub 20%-line aktsiisimaksu tõus legaalsele turule ja riigi eelarve tuludele laastavalt. “Näiteid ei ole vaja kaugelt otsida — Läti on siin heaks näiteks.”

Salasigarettide levik kahjustab mitte üksnes tubakatootjate, vaid ka kõikide teiste legaalses käitlemisahelas tegutsevate ettevõtete, nagu näiteks hulgi- ja jaekaupmeeste äri, ütles Philip Morris Eesti korporatiivsuhete juht Kai Raamat. “Oleme mures, et järsud tubakaaktsiisi tõusud parandavad veel rohkem salasigarettide kättesaadavust,” ütles Raamat. Paratamatult vähendavad salasigaretid aga ka riigieelarve laekumisi ning toovad kaasa kuritegevuse ning varimajanduse kasvu.