Sellest kõigest unistas ka 29-aastane Ian Treibick. Mehe suurim unistus oli saada endale jaht ja sellega mööda maailma purjetada. Unistusest tõelisuseks muutus soovunelm aga siis, kui Treibick jagas oma mõtteid isaga.

Kaks pead on ikka kaks pead. Veidi mõelnud ja aru pidanud, pandigi alus purjetamisfanaatikutele mõeldud uutmoodi ettevõtmisele. Selle asemel, et jahi soetamiseks hiigellaenu võtta, saab nimelt hakkama ka kavalamalt. Maailmas leidub küllalt firmasid, kes pakuvad ärieliidile eralennukite omanikest ettevõtete aktsiaid ning kasutusõigusi. Treibickitel tekkis mõte teha sama erajahtidega.

Nii saigi alguse firma WindPath, kes rendib suhteliselt mõistliku hinnaga (umbes 6000 krooni kuus) kaheksale inimesele jahikasutusõigust. Olgu öeldud, et WindPathi abita tuleks arvestada väjaminekuga, mille suurusjärk on 2,3 miljonit krooni või enamgi. Isiklik jaht toob kaasa suured kulud nii tagatise, kindlustuse kui ka sadamamaksude näol. Kasutusõiguse puhul neid muresid ei teki. WindPathi äriloogika kohaselt küsitakse klientidelt üksnes kuumaksu. Kokkulepitud hinnakirja alusel võib iga huviline võtta jahi talle sobival ajal paariks tunniks pärast tööd, nädalavahetuseks või isegi nädalaks enda hoole alla. Samuti saab reisimugavuse tagamiseks soovi korral firmast jahiga kaasa ka kapteni.

Jahi kuurendil põhinevale äriideele puhus tuult purjedesse tõsiasi, et suurem osa isikliku jahi omanikke ei jõua ka parima tahtmise puhul merele üle kahe või kolme korra kuus. Kuna raha soovivad kokku hoida ka jõukad inimesed, tuleb WindPath oma klientidele vastu ning soovitab huvilistel soetada jaht kaheksa peale.

Mugavus kindlustatud

Kliendilepinguga kindlustatakse osanikule mugavused alates jahi puhastusteenusest ja lõpetades kindlustuse ning tehnilise hooldusega. Lisaks pakub firma võimalust enne merele minekut söögid ning joogid alusele kaasa pakkida. Niimoodi säästab laevaseltskond aega, mis kuluks toidupoe järjekorras konutamiseks. Soovi korral lülitatakse teenustepaketti ka reserveeritud õhtusöök eri sadamates. Praegu pakutakse kaheksale inimesele kuuluva jahi kasutusõiguse teenust vaid Ameerika Ühendriikides.

Jahtlaevade hinnakirju sirvides võib tõdeda, et kaubal oleks jumet ka Eestis. Eriti selles valguses, et ainuüksi kahetunnise lahereisi eest tuleb meeskonnal juba välja käia 3000 krooni. Ööpäeva maksumus 10 000 krooni tundub Ameerikas küsitava 6000-kroonise kuurendi valguses samuti krõbedavõitu. Lisaks garanteeriks konkreetne osalus merele pääsu pikkadest ning lohisevatest jahisõidu järjekordadest hoolimata.