Tänavu jaanuari viimasel päeval Eesti äriregistrisse kantud Depo DIY EE OÜ ainsaks juhatuse liikmeks on märgitud emaettevõtte SIA Depo DIY juht Andris Kozlovskis.

Valka piiripoodides alkoreisidel käivad eestlased ostavad Depo Valmiera kauplusest innukalt ehituskaupu, mis kodumaa poodidega võrreldes maksavad palju vähem.

Depo palus Eestisse laienemist puudutavad küsimused saata ettevõtte turundusosakonnale, kust aga vastati, et uudise kinnitamine või ümberlükkamine võib aega võtta mitu päeva. Ajakirjaniku viitele, et Eestis ollakse harjunud kiirema reageerimisega, vastati napisõnaliselt: „Meil on Läti ettevõte.”

Kaubandusketi tegevuse kohta ei soovinud kommentaare jagada samuti seda esindav advokaadibüroo Magnusson. „Ärge ahvatlege mind seaduserikkumisele,” ütles Magnussoni juhatuse liige Jaanus Mägi.

Ärilehel ei õnnestunud saada kinnitust ega ka kummutamist väitele, et Depo kaupluse asukohaks võib saada äsja suletud Tallinna vangla ja Espaki ehituspoe vaheline tühermaa.

Tegemist on Veskiposti tänaval Kaamos Kinnisvarale kuuluvate kinnistutega, kus Nordecon Betoon hakkab Kaamos Ehituse tellimusel rajama ankurrentnikule, Elektrilevile uue büroohoone betoon-kandekarkassi.

„Tulenevalt läbirääkimisetappidest ning konfidentsiaalsustingimustest ei saa me täna teiste potentsiaalsete klientide kohta täpsemalt midagi kommenteerida,” ütles Kaamose juhatuse liige Ivar Vahter.

Kohalikud ehitustarvete ketid pole Depo Eestisse laienemisega kursis. „Kui nad ise ei ole midagi kommenteerinud, siis ei saa seda ka meie teha,” ütles Espaki juhatuse liige Toivo Aava.

Ärilehte konsulteerinud Läti kaubandusturu asjatundjad pidasid Depo laienemist Eestisse võimalikuks, kuid nende sõnul pole ettevõte selle sammu kohta avalikkust teavitanud. Samas ei pruugi Eestisse tütarettevõtte asutamine tähendada müügitegevuse laienemist, sest juriidilise isiku kaudu võidakse täita ka teisi ärilisi eesmärke.

Depo laienemise vastu räägib Läti asjatundjate hinnangul ka ehitusturu olukord, mis kannab endas kriisile eelneva aja tunnuseid.

Samuti valitseb Eesti ehituskaupade turul üpris tihe konkurents, sest Lätis näiteks pole tegevust alustanud Bauhausi ehitustarvete kett.

Läti ehitusmaterjalide kaupluste palju odavamad hinnad ei saa aga asjatundjate hinnangul Eestisse laienedes Depole eelist anda. Nii Eesti kui ka Läti kaupmehed saavad oma poodidesse kaupu soetada ligilähedaste sisseostu hindadega, kuid Eestis kehtivad palju kõrgemad töötasud kergitavad ka kaupluste letihindasid.