Möödunud nädalavahetusel tekkis mul soov minna perega kodumaisesse spaasse. Kuna ma olen Tartu inimene, siis otsisin esimese hooga lähedalasuvate kuurortkeskuste pakkumisi. Värska sanatoorium reklaamis oma koduleheküljel ühe inimese paketti 25 euroga. Selle sisse oli arvestatud nii ööbimine, basseinid, saunad ja isegi hommiku- ja õhtusöök.

Kodulehel võis näha ahvatlevaid pilte sanatooriumi mugavatest tubadest, loodusest, vaadetest ja helesinise veega täidetud basseinist. Kohale minnes oli aga pilt paljuski teine.

Tuba, mille eest käisime abikaasaga koos välja 50 eurot, oli sisse astudes nii kohutav, et ma hüppasin sealt praktiliselt välja. See oli umbes kolme ruutmeetri suurune kahe üheinimese voodiga täidetud vangikongi meenutav tuba, milles sai vaevu ringi liikuda või end ümber pöörata. Ruumi ainuke aken oli vaatega basseinile, mitte idüllilisele loodusele nagu kodulehel.

Olles maailmas palju ringi reisinud, pean nentima et 50 euro eest on võimalik Lääne-Euroopas saada mitmeid kordi parem ruum kui Värska sanatooriumis. Sama summa eest olen ööbinud näiteks Iirimaal ja Saksamaal ning nende ööbimiste juurde on kuulnud nii abieluvoodi, suur televiisor, hommikusöök ning jõusaali ja basseini kasutamise võimalused. Värska veekeskuses küsiti mult aga, mida ma odavpakkumise kaudu soetatud paketist ikka ootan.

Üllatusi oli aga veelgi. Ema toas ei töötanud näiteks õhukonditsioneer ning meie toas sai vaadata ainult üht venekeelset televisioonikanalit. Veekeskuse mineraalmullivannid olid rikke tõttu terve päeva täidetud külma veega.

Loomulikult olin ma sanatooriumi tuba ja tingimusi nähes üllatunud ning nõudsin paremat. Suure nõudmise peale antigi meile kaheinimese voodi ning ruum, mille aknast oli võimalik ka õue vaadata.

See kõik sai teoks tänu meeldivale teenindajale, kes mõistis minu pettumust ning ütles, "Ma saan teist täiesti aru."

Ka tema sõnul oli mulle antud tuba allapoole igasugust arvestust.

Mind hämmastas ka see, et soodsat pakkumist nähes ei olnud Värska sanatooriumi kodulehel üleval mitte ühtegi pilti 50-eurose pakkumisega kaasnevast kaheinimese toast, mis meenutab reaalsuses kõige odavama hosteli tuba.

Ettevaatlik tuleb olla ka kallimate hotellidega

Kuigi erinevad veebilehed pakuvad luksuslikke hotelle 60-120 euro eest päevas, erineb see tihti tõelisest hinnast.

Helistades vanalinnas asuvasse hotelli Telegraaf, mille kaheinimese toa hinnaks on internet andnud 120 eurot – ootas mind ees uus üllatus. Nimelt selgus, et internetipakkumised on hotelli Telegraaf müügidirektori Anton Jolkini sõnul tihti trikiga.

“Jah, need näitavad odavamaid pakkumisi, mis pole aga lõpphinnas tihti ausad,” ütles Jolkin. Trikitamise all pidas prestiižse hotelli müügidirektor silmas hindasid, millele pole juurde pandud makse ja muud olulist, mis tõstavad tegeliku hinna ligi poole kallimaks. Odava pakkumise sees pole tihti hommikusööki või võimalust kasutada näiteks hotelli jõusaali.

Kodumaise hotelli või sanatooriumi soodsa pakkumise peale joostes tuleb kindasti hotelli eelnevalt helistada ning kontrollida, mida inimene selle hinna eest saab. Samuti on soovitatav küsida personalilt, kas broneeritud tuba või pakett vastab teie ettekujutusele ning te ei ole sattunud kodulehe kaudu lõksu. Internetis nähtud pildid võivad tekitada tihti väärarusaamasid.