Liikumisvabadus ja odavlennud on andnud kurjategijatele võimaluse sõita lennukiga hommikul  kohale, sooritada kuriteod ning õhtul koju tagasi liikuda. Seal antakse varastatud kaup edasi. Järgmisel päeval lennatakse juba järgmisesse riiki. Europol jälgis ühte sellist grupeeringut ja tuvastas, et lühikese aja jooksul külastati 20 erinevat riiki.

Tänu Flybe, Easyjeti ja Ryanairi omavahelisele ületrumpamisele ja pidevale laienemisele on võimalik mugavalt ja odavalt lennata ka sellistesse paikadesse nagu Priestina, Kosovo; Tallinn ning Bucharest, Rumeenia, kirjutab CNBC.

„See on aidanud kaasa täiesti uuele organiseeritud kuritegevuse viisile, sest grupeeringud ei asu enam ühes kindlas geograafilises paigas. Nad tegutsevad erinevates riikides," ütles Europoli direktor Rob Wainwright. Samas ei süüdista mees lennufirmasid, sest nemad teevad lihtsalt äri. Odavalt lendamine on kurjategijatele samasugune võimalus nagu internet.

Europoli andmetel on Euroopa Liidu territooriumil tegeutsemas umbes 3600 organiseeritud kuritegevusega tegutsevat rühmitust.

Wainwrighti sõnul peavad riigid tegema koostööd, et selliseid grupeeringuid ohjeldada.