Pariisis paiknev nn rikaste riikide koostööorganisatsioon ehk OECD avaldas kolmapäeval erakordselt kriitilise raporti lõunanaabrite korruptsioonivastase võitluse nõrkuse kohta. Valitsustevahelise koostöö organina avaldab OECD kriitikat üldiselt mõõdukas vormis, kuid Läti kohta avaldatud hinnagu toon on väga karm.

„Raport toob välja tõsised mured seoses KNAB-i ehk Läti korruptsioonivastase võitluse büroo tegevusega. Läti valitsus peaks hoiduma kommenteerimast [büroo tegevust], mis võib tekitada arusaamise, et agentuur on avatud poliitilisele sekkumisele,“ märgitakse aruandes.

Lätis on olnud pikemat aega poliitilisi võimuvõitlusi, mis keskenduvad KNAB-i juhi valikut ja paikapanemist käsitlevatele seadustele. See tekitab OECD-s selget muret.

„On samuti tõsiseid kahtlusi seoses viimaste aegade personaliküsimustega, mis on varjutanud KNAB-i uurimisi ning pannud kahtluse alla büroo võimekuse viia menetlusi läbi,“ viidatakse raportis. „Süüdistustega, mis puudutavad välisriikides aset leidnud altkäemaksujuhtumeid, ei tegeleta proaktiivselt. Läti peaks aktiivsemalt uurima välismaa altkäemaksude juhtumeid niisamuti kui rahapesu ja võltsraamatupidamise ilminguid,“ leiab OECD.

Lisaks avaldab organisatsioon väga suuri kahtlusi seoses Läti pankades toimuvaga.

„Raport toob välja mured seoses riskidega, et Läti pankade kaudu pestakse välismaa altkäemakse ja seda mitteresidentidest klientide poolt. Kehtivad meetmed pole suutnud avastada väidetavaid suuremahulisi rahapesujuhtumeid, mida on käsitletud Läti meedias.“

OECD nõuab, et lõunanaabrid lõpetaksid käed rüpes istumise.
„Läti peab nõudma, et pangad allutaksid mitteresidentide hoiused tugevamale rahapesuvastasele kontrollile. Samuti peab panku tihemini inspekteerima ja karistama neid panku, mis rikuvad vastavaid seadusi,“ müristab OECD.