"Antud kriminaalasja kohtueelne menetlus on lõpetatud ja toimikud on prokuratuuris," ütles riigiprokuratuuri avalike suhete juht Kadri Tammai kolmapäeval BNS-ile. Tema sõnul järgneb sellele süüdistuste esitamine ja asja kohtusse saatmine. "Millal see täpselt juhtub, on praegu raske öelda."

Tammai sõnul on kahtlustuse saanud kuus füüsilist isikut ja üks juriidiline isik. "Baltmodumi suhtes on kriminaalmenetlus lõpetatud. AS Remedia kahtlustust selles asjas ei saanud, kuna eeluurimise käigus tuvastati, et võltsitud maksumärkide kasutamisega oli seotud vaid OÜ Offex Group."

Tammai lisas, et keegi kahtlusalustest vahi all ei viibi. Nelja eraisiku mullu arestitud varasid pole tema sõnul aresti alt vabastatud.

"Riigile tekitatud kahju täpsest suurusest peab prokuratuur võimalikuks rääkida pärast süüdistuste esitamist," vastas Tammai küsimusele, kui suureks hindavad maksu- ja tolliamet ning prokuratuur antud maksupettusega riigile tekitatud kahju.

Varasema info põhjal kahtlustasid riigiprokuratuur ja maksuamet Offex Groupi ja OÜ Baltmodum omanikku Igor Zavizioni võltsitud maksumärgi kasutamises ning kuritegeliku ühenduse loomises ja selle juhtimises.

Eelmise aasta aprillis võeti vahi alla nii Zavision kui ka tema alluvad Jevgeni Iljin ja Edgar Noode. Lisaks Zavizionile, Iljinile ja Noodele olid toona kahtluse all veel kolm eraisikut ning juriidiliste isikutena Offex Group ja Baltmodum. Kuigi Zavision on ka Remedia omanik, siis viimasele selles kriminaalasjas mullu kahtlustust ei esitatud.

Kahtlustuse järgi jätsid alkoholiärimehed maksu- ja tolliametist tellimata ametlikud kange alkoholi maksumärgid ning asendasid need võltsmärkidega, mis kandsid samu seerianumbreid, mis oli neile juba varem maksuametist antud maksumärkidel.

Kahtlustuse kohaselt korraldas Zavizion alates 2008. aasta juunist kuni 2009. aasta 31. märtsini suures ulatuses võltsitud maksumärkidega varustatud viina käibelelaskmist. Offex Groupis toodetud ja villitud viina pudelitele lisati võltsitud maksumärgid ning toimetati Baltmodumi lattu ja sealt edasi ettevõtete AS OG Elektra, AS Feenoks, OÜ Tabacalera ja OÜ Bellasofi kauplustele.

Riigiprokurör Piret Paukštys on varem öelnud, et selle kriminaalasjaga seoses on arestitud neljalt inimeselt kolm korterit, kuus kinnistut ning Toyota Land Cruiser. Samuti on blokeeritud kahtlustatavate mitmed väärtpaberi- ja arvelduskontod ning ära on võetud läbiotsimisel leitud sularaha 1,5 miljonit krooni.

Varasema info kohaselt petsid ärimehed riiki maksumärke võltsides üle 1,2 miljoni krooniga.