“Ei kujuta ette, mis asi võis juhtuda Kalev SPA-s. Meie kasutame hüpokloriidi, mida lisatakse ujulasse rangelt doseerimist jälgides, kui seal sees ei ole kedagi,” imestab Tallinnas juhtunu üle Tatjana Suhanova, Riia veekeskuse Akvalandija vahetuse juhataja, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Tallinna juhtumi kordumine, kus lekkimine toimus keldris, ei ole Suhanova sõnul Riias võimalik: kloori säilitatakse ja pakendatakse väljaspool veekeskuse maja. Suhanova meenutas ka nn hapnikutablettide eksisteerimist — tunduvalt ohutumat ning vastavalt kallimat veepuhastamise meetodit.

Kemikaalid pole sugugi ainus oht, mis külalisi veekeskustes ootab. Samas tunnistavad arstid, et kõige raskemad traumad meie veekeskustes on olnud varvaste murrud ning needki on inimesed saanud suurema osa juhtumite puhul tänu oma tähelepanematusele.

“Reeglina on õnnetusjuhtumid veekeskustes puhkajate oma lohakuse tagajärg. Ohutuseesmärkidel on meie keskusesse paigaldatud turvakaamerad. Veekeskuse töö aja jooksul ei ole fikseeritud ühtegi tõsist õnnetusjuhtumit. Selleks, et vältida erinevate traumade saamist, tuleb jälgida elementaarseid ohutusreegleid,” on veendunud Narva-Jõesuu Meresuu SPA&Hotel-i turundusassistent Julia Mamonova.

Veekeskuse külastaja ei võta vaevaks tutvuda infostendiga “Kuidas käituda veekeskuses”. “Mina sain kerge ajupõrutuse Tartu veekeskuses Aura, kuna põrkasin ühel veemäel vastu ujula serva. Olen ise süüdi: tegime koos poistega igasuguseid vigureid, et teravaid elamusi saada,” rääkis lehele 18-aastane Dmitri.

Kõige ohtlikumateks peatakse Türgi veekeskusi. Paar aastat tagasi sai 30-aastane naispuhkaja Eestist Antaalia kuurordis emaka rebendi, laskudes 50-meetrilisest torust. Ravikulud kandis Eesti kindlustusfirma. Türgi hotellide töötajad püüavad õnnetusjuhtumeid varjata, tehes kannatanuile kingitusi. Vaatamata sellele on euroopa kindlustuskompaniide andmetel Türgi veekeskused ja ujulad õnnetusjuhtumite arvu poolest muutumatult liidrikohal.

Surm on Venemaa veekeskuste alaline külaline. Eriti sageli osutuvad ohvriteks lapsed. Selle aasta kevadel hukkus Krasnodari krais Musta mere rannikul 14-aastane poiss, kes vajus tugeva veevoolu tõttu torusse sisse. Sarnane juhtum 13-aastase poisiga on fikseeritud Kazani veekeskuses. 2003. aastal Moskva oblasti Štšelkovskoi rajoonis suri 11-aastane poiss, kui tema selg imeti mullivanni ülevoolutoru külge. 2005. aastal uppus Kazani veekeskuses 11-aastane koolilaps.

Kõige ohutumateks peetakse Lääne Euroopa veekeskusi, kuid ka seal ei ole kerged traumad harvad.