„Rootslaste Saab on teinud kokku kolm eri investeeringut ning neile on vastuostukrediiti antud 6,1 miljoni euro (95,4 miljonit krooni) eest,” rääkis kaitseministeeriumi kaitse­tööstuse ja innovatsiooni büroo peaspetsialist Rasmus Lindmaa.

Kuhu ja milliste Eesti firmadega koostöös on investeeringuid tehtud, Lindmaa ettevõtte soovil avaldada ei saanud. „Valdkond on töös­tus,” ütles ta.

Kuigi vastuhankekomisjon andis Saabile krediiti ligi saja miljoni krooni ulatuses, ei tähenda see, et nad oleksid selles summas ka Eestisse investeerinud. „Nende koefitsient oli neli, mis tähendab investeeringut tööstuse valdkonda. Tegelikult investeerisid nad summast neljandiku,” ütles Lindmaa.

Kui Saab on seni investeerinud madalama koefitsiendiga valdkondadesse, siis Prantsusmaa raketitootja MBDA on Eestis raha kulutanud küll vähem, ent see-eest ministeeriumi soositud teadus- ja arendustegevusse.

„MBDA vastuostukohustusest on kustutatud 223 800 eurot (3,5 miljonit krooni), kuid reaalne tehingusumma oli koefitsiendi tõttu kümme korda väiksem,” selgitas Lindmaa. Väidetavalt osutas MBDA turundusabi ühele Tartu päritolu keemiaette­võt­tele, aidates sellel leida Prantsusmaalt äripartnereid.

Uusi projekte valmistatakse juba ette.