“Häh, tõmbame õuele asfaldi peale! Laseme vahel voolikuga üle ja läigib,” tegi äsja majaomanikuks saanud mees ettepaneku. Seda siiski naljatoonil, sest keset rohelist aedlinna asuva eramu õu lausa nõudis looduslikku teekatet. Paekivi tundus olevat parim lahendus. Aasta oli siis 2001.

Lähim koht paekivi saamiseks oli Väo karjäär. 50 ruutu maksis toona 7552 krooni. Lisaks veel 30 tonni killustikku (3000 kr), koorem liiva (450 kr), tee äärest hääletatud teerullimehe tööaeg (pool tundi 50 kr) ja õige mitu päeva naise ja poja näputööd (0 kr). Õu sai hirmilus, uudistajaid piilus kogu aeg värava vahelt sisse. “Oi, kes nii ilusa tee on teinud?” ja “Kuidas te küll oskate?” õhkasid nad.

Praegu näeb paekivisillutis välja nagu oleks see sajandi eest laotud ja sellest vahepeal kolonn tanke edasi-tagasi üle sõitnud. Kivi on miljoniteks tükikesteks pudenenud ja laguneb edasi. “Ei ole lõhatud, ikka ilusasti murtud. Küll see vastu peab,” meenub Väost viie aasta eest antud lubadus. “Kurat, kroon kilost maksime!” on mees vihaga välja arvutanud. Nii võib juhtuda, kui kivimüüja on alatu ja kasutab ära võhikuid, kes jäävad muinasjutte uskuma.

“Põhja-Eesti paekivist saab korraliku kõnniteeplaadi, aga juhul kui kivi on valitud teatud ilmastikukindlatest kihtidest,” õpetab Haapsalu Paekivi müügijuht Eerik Kukk. Firma on ligi 15 tegutsemisaasta jooksul murdnud Läänemaa karjääridest Ungru paasi, mida peetakse Eesti üheks parimaks ja ilusamaks looduslikuks ehituskiviks.

Väo karjääri nimetuks jääda sooviv müügimees kinnitab, et Lasnamäe külje alt on võimalik korralikku ilmastiku ja autoraskust välja kannatavat vabakujulist paasi saada. Alusele laotud kuupmeetrine hunnik, kivi paksusega seitse kuni kümme sentimeetrit, maksab koos käibemaksuga ligi 1200  krooni. Garantii osas muutub müügimees pisut kidakeelseks ja lisab, et sellega pole tänapäeval probleemi. Kes ja miks aastate eest inimestele põrmukslagunevat kivi müüs, ei oska ta öelda: enamik inimesi, ka tema ise, tollal veel Väos ei töötanud.

Eerik Kukk on oma firma paekivi ilmastikukindluse peale üsna kindel, kuigi apse on ette tulnud neilgi. Ta tunnistab, et kiirustamise või tähelepanematuse tõttu on tellimuse hulka sattunud savikaid kive, mis ei pea meie ilmastikule vastu. Haapsalu Paekivi on valmis allkirjastama lepingu, mis garanteerib kivi kestvuse. Kukk lisab, et kui maha pandud kivi alus on õigesti tehtud, ei juhtu midagi halba.

Kivi paksus peab olema viis kuni seitse sentimeetrit. Ungru paekivi kannatab Kuke sõnul õige aluspinna korral välja ka kord kuus käiva ligi viisteist tonni kaaluva solgiauto. 1

ni. Teerull ajab asja ära, aga parem on vibraatormasin. Järgmiseks laota peale peenem killustik ja siis liiv. Liiva asemel võib ka 8 - 10 cm jagu paesõelmeid panna. Kivid tuleb laduda nii, et need oleks kindlalt paigas. Haapsalu Paekivist ostetud loodusliku vabakujulise paekivi ruutmeeter maksab 375 krooni. 2001. aastal rajatud ja praeguseks peaaegu täielikult hävinud paekivitee omanikele tähendab uue ja korraliku tee tegemine vähemalt 18 750-kroonist väljaminekut.

Ungru paas

Dekoratiivne kivi

Ungru lossi kivi

•• Ungru paasi on kasutatud Haapsalu piiskopilinnuse ja Eesti ühe kaunima paeehitise, Ungru lossi ehitamisel. Ungru paasi murtakse nüüd Pusku, Matsu ja Sepaküla murdudest. Ungru paasi, eriti selle suuremad ja mitmevärvilised (hallid, kontsentriliste kollakate laikudega) monoliidid on võimelised elustama muidu tuimavõitu paemüüritisi.

Allikas: GeoTrail

Lasnamäe paas

Säbruline muster

Lasnamäe uhkus

•• Joonsirgelt jooksevad kihid Lasnamäe ehituspae lasundis – üks õhem, teine tüsedam. Lasnamäe ehituspaas pole värvikirev, pigem hall. Kümnetest säbrulistest katkestuspindadest annab tagasihoidlikke, ent imelisi mustreid välja võluda. Lasna-

mäe paas, see on ikka ja eelkõige ehituspaas. Põhja-Eesti uhkeldab Lasnamäe ehituspaest tehtud ehitistega.

Allikas: GeoTrail