GTS Express tütarettevôte GTS Rail kirjutas eelmisel neljapäeval Hiinas Xianis alla Xian International Inland Port Multimodal Transportation Co., Ltd-ga koostööleppe raudteetranspordi edendamiseks, mis aitaks suurendada kaubavahetust Eesti aga ka Euroopa Liiduga. Lepingu allkirjastamise juures viibisid ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi ja Xiani aselinnapea Jian Lü.

Tegemist on Hiina valitsuse toetatud Siiditee algatuse toomisega Eestisse. Lepinguga nõustus Hiina pool subsiidiume laiendama ka Eesti liinile. Hetkel on selliseid liine Xianist Euroopasse loodud vaid neli – Ungarisse, Saksamaale, Poola ja Soome, Eesti on nüüd viies.

Esimene rong jõuab Muugale juunis

Esimene rong peaks praeguste plaanide kohaselt jõudma Muugale juba juunis ja esialgu on kavas saata kaks rongi nädalas, hiljem veelgi rohkem. Uus kaubatee on murranguliselt suure tähtsusega, kuna on 2-3 kiirem kui näiteks meretee. See annab Eesti ja Euroopa Liidu kaupadele Hiinasse ja sealtpoolt siia uue, kiire ja efektiivse transpordivõimaluse ja annab Eestile kui ajaloolisele transiidimaale uue hingamise.

GTS Expressi juhatuse esimees ja GTS Rail juhatuse liige Marko Lastik avaldas heameelt, et pikaaegne töö ja Hiinas kohalviibimine on viinud tulemuseni, mis edendab Eesti majandust ja kaubavahendust mitte ainult kahe riigi vahel, vaid kogu ELi ja Hiina vahel. "Lepingu sõlmimine annab kindlasti suuremaid kauplemisvõimalusi, edendab eksporti ja importi ning annab rohkem tööd kohalikele ettevõtetele, tagades samal ajal stabiilse hinna ja trandsiidiaja aasta lõikes," lisas ta.

„Sõlmitud raudteelepingu siht on laiem kui Eesti, kuid seni avamata võimalused laienevad nüüdseks ka Eesti e-kaubanduse ettevõtetele ja logistikasektorile. Potentsiaali edasiseks realiseerimiseks peab Eesti riik panustama veelgi enam oma e-valitsuse lahendustele, mis selles vallas kriitilisele kauba teekonna pikkusele saab veel täiendava lõike teha, tihedas koostöös EMTA ja teistega. Soovime GTS Expressile edu uue ja olulise suuna avamise puhul. See tõestas, et Eesti suudab olla tõsiseltvõetav partner Hiina riigile ja ettevõtetele ning on kindel punkt tuleviku peamiste kaubateede ristteel,“ sõnas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi.