Uue toiduõli villimistehase avamisega hõivab Oilio õli poole Eesti toiduõli turust ja suurendab oma edumaad konkurentide ees.

“Meie eesmärgiks ei ole Eesti turu vallutamine vaid oma müügivõrgu laiendamine Lätis, Leedus ja Soomes,” rääkis tehasest 50 protsenti omava firma AS EBM juhatuse liige Viktor Sbrodov. Eestis me juba oleme turuliidrid, nüüd tuleb vaadata mujale, lisas ta. “Kui meie turuosa Eestis suureneb üle poole, siis on see hea, kuid see ei ole eesmärk omaette,” ütles Sbrodov.

Neljapäeval avatava tehase toodangust jääks 30 protsenti Eestise ja 70 protsenti ekspordiks.

Teise Eesti toiduõli suurtootja, AS Werol Tehased juhatuse esimehe Raul Kastani hinnagul jaguneb enamus toiduõli turust Eestis kolme suurema kaubamärgi – Oilio, Olivia ja Risso vahel. “Tõenäoliselt võidab Oilio peale tehase rajamist oluliselt turgu juurde, ilmselt 50 protsendini, kuid mitte Olivia arvelt. Meie õli on Eesti toode, kallima hinnaklassiga ning võitnud mitmeid auhindu oma maitseomadustega. Ilmselt läheb teistel kitsamaks,” rääkis Kastan

Risso toiduõli maaletoova AS Interaltus turundusjuhi Erki Kõrge sõnul loodab ka Risso oma turuosa säilitada. “Oilio hind on juba praegu odavam kui Olivia ja Risso oma ning ma ei usu, et neil peale tehase avamist veel täiendavat hinnamuutust tuleb. Õli hind on suuresti sõltuv ka maailmaturu hindadest. Pigem suunavad nad tähelepanu Eestist väljapoole,” rääkis Kõrge.

Uues tehases on kasutusel tehnoloogia viimane sõna ning kogu protsess on praktiliselt automaatne. “300 meetri kauguselt kai pealt tuleb õli torustikku pidi mahutitesse, kust see liigub edasi liinile,“ tutvustas Sbrodov uue tehase tootmisprotsessi. Uue tehnoloogia omapäraks on see, et villimine toimub kaalu, mitte mahu järgi ning on selletõttu täpsem. Kogu liinil kõigub õli temperatuur vaid paar kraadi ning seetõttu puuduvad kaod koguses, mis teistel tekivad kuuma õli jahtumisel peale villimist. Oilio villitakse kandilistesse pudelitesse, mis võtavad kapis vähem ruumi.

Oilio õli tuleb laevadega Belgiast. Euroopast tulevad ka pudelite toorikud ja korgid. Kohapeal toimub pudelite täispuhumine ning õli villimine pudelitesse. Samuti on kohapeal pudelite pakendamine pappkastidesse, mis tulevad Eesti firmalt AS Neopac – Elkson. Tehases on tööl 8 inimest, kelle peamiseks tegevuseks on villimisliini jälgimine.

Tehase maksimaalset tootmisvõimsust ei soovinud Sbrodov avaldada, kuid ütles, et see on enam kui piisav, et rahuldada Baltikumi ja Soome turule mineva õli villimisvajadused.

Tehase rajamine läks maksma 47 miljonit krooni, millest 30 miljonit krooni kulus tehasehoone rajamisele ning ülejäänu sisseseade muretsemiseks.

Investeering loodetakse tagasi teenida nelja aastaga.

Tehasest pool kuulub AS-le EBM ning pool ühele Euroopa investorile.