Liituvate ettevõtete omanikeringist leiame kaks Venemaa rikkaimate hulka kuuluvat inimest. Rusali kontrollib Oleg Deripaska, Suali suurim aktsionär on Viktor Vekselberg. Nad on sõlminud mittesiduva kokkuleppe ettevõtete liitmiseks ning Šveitsi kontserni Glencore alumiiniumiüksuse omandamiseks. Oma isalikku heakskiitu on tehingule väljendanud ka president Vladimir Putin.
Suali president Brian Gilbertson sõnas küll reedel, et firma kaalub endiselt ka võimalust eraldi Londoni börsile minna, kuid seda peetakse vaid püüdeks teisele poolele tehingutingimuste vormistamisel survet avaldada.
Rusal ja Sual on pidanud ühinemisläbirääkimisi juba 18 kuud. Kahel korral olevat asi jõudnud peaaegu tehingu sõlmimiseni, kuid Deripaska, kes koos Roman Abramovitšiga 2000. aastal Rusali asutas, ning Vekselberg ei jõudnud hinnas kokkuleppele.
Rusalile lähedased isikud kommenteerisid Financial Timesile: “Meie eesmärgid ulatuvad sellest tehingust kaugemale. Meie näeme seda venemaise BHP Billitoni, börsil noteeritud, mitmes valdkonnas tegutseva ja agressiivselt laieneva ettevõtte loomisena.”
BHP Billiton on maailma suurim kaevanduskontsern, mille looja ning esimene tegevjuht oli 2001. aastal just Gilbertson. Gilbertsonist saaks pärast liitumist Rusali nime all jätkava ettevõtte juhatuse esimees. Tegevjuhi tooli sihib Rusali praegune tüürija Aleksander Bulõgin.
Rusal tootis läinud aastal 2,7 miljonit tonni alumiiniumi, olles sellega Ühendriikide Alcoa ning Kanada Alcani järel maailmas kolmas. Seitsmendat kohta hoidev Sual tootis 1,04 miljonit tonni. Kokku seega napilt rohkem kui Alcoa 3,7 tonni. Analüütikute meelest oleks ettevõtete liitmise tulemus aga suurem kui vaid osade summa. Rusali puuduseks loetakse loodusressursside nappust, samas omab ettevõte hulganisti elektritootmisvõimsust ja metallisulatusahjusid. Suali portfelli kuulub hulgaliselt maavarasid ning tehaseid nende töötlemiseks, kuid napib elektrijaamu ja sulatusahjusid. Alumiiniumi valmistamisel on juurdepääs soodsale elektrienergiale otsustava tähtsusega, sest elekter on tootmiskulude olulisim komponent.
Rusali suurimad metallitehased asuvad Siberis Bratskis, Sajanogorskis ja Krasnojarskis. Lisaks kuuluvad kontsernile kaevandused ning tootmisettevõtted Austraalias, Guineas ja Guyanas. Suali varad paiknevad Venemaal ja Ukrainas.
Ühendatud kontserni väärtust hinnatakse 30 miljardile dollarile. 64,5% ettevõttest kuuluks Rusali, 21,5% Suali ja 14% Glencore’i praegustele osanikele. Vaatlejate hinnangul asub liitfirma otsima edasist kasvuruumi eeskätt väljastpoolt Venemaad ja alumiiniumisektorit.

* * *

Deripaska ja Vekselberg

•• 38-aastase Oleg Deripaska investeerimisfirma Basic Element varade väärtuseks hinnatakse 14 miljardit dollarit, seega konkureerib ta oma kunagise äripartneri Roman Abramovitšiga Venemaa rikkaima inimese tiitlile.
•• Kui suur osa Venemaa esimese laine oligarhe hankis põhiosa oma varandusest 1990-ndate keskel kurikuulsa “laenud aktsiate eest” erastamise käigus (riigile laenu andjad said võileivahinnaga omandada tööstusettevõtteid), siis Deripaska veetis tolle kümnendi Siberis metallitööstusettevõtteid ühendades.
•• Vene erastamistehingute seas peetakse seda protsessi kõige verisemaks. Deripaskal ei õnnestunud möödunud aastani saada USA viisat. USA-s kaevati ta koos parteritega väljapressimises süüdistatuna kohtusse, kuid ta sõlmis kohtuvälise kokkuleppe.
•• Kahju pole toonud Deripaskale ka abielu Boriss Jeltsini väimehe ja endise kantseleiülema Vladimir Jumašovi tütrega.
•• 49-aastase Viktor Vekselbergi tuntuimaks äriks on osalus kontsernis TNK-BP, mis on ühisfirma naftahiiuga BP. Samuti lõi ta laineid, kui omandas Forberi perekonnalt kahe aasta eest 90 miljoni dollari eest 9 Fabergé kuldmuna. Teda peetakse ka Abramovitši võimalikuks järeltulijaks KamtsŠatka kuberneri toolil.