Kanada energeetikakontserni Suncor Eestisse kavandatav õlitehas annab käivitudes tööd kuni 200 inimesele ning kindlustab töökohaga ligi 1500 kaevurit, kes muidu võivad töötuks jääda.

Majandusminister Mihkel Pärnoja sõnul on Suncor Energy esitanud kaheetapilise arengukava, mille esimeses etapis tarbib tehas viis miljonit tonni põlevkivi aastas ning tehases saab tööd 100–200 inimest. Teises etapis tehase toodangumaht neljakordistub ning kasvab ka töötajate arv.

"Suncori kavandatav töömaht viis miljonit tonni põlevkivi aastas on umbes sama palju kui Estonia kaevandusest aastas tuleb ning Estonias töötab umbes tuhat inimest," ütles Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov.

Tema sõnul ei too õlitehase käivitumine küll kaevuritele uusi töökohti juurde, vaid kaob vajadus neid vähendada.

Jostovi hinnangul ei hakka rajatav suurtehas oluliselt keskkonda reostama. "Kui Suncor hakkab tootma kütteõli ning seda hakatakse Eestis praegu levinud masuudi asemel rohkem kasutama, on see keskkonnale kasulik," ütles ta.

Põlevkivist toodetud kütteõlis on ka vähem keskkonnaohtlikku väävlit kui masuudis, selgitas Jostov.

Praegu toodab Eestis põlevkiviõli Viru Keemia Grupp.

"Me ei tunne ennast uuest suurest konkurendist kuidagi ohustatuna," ütles Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Janek Parkman. "Kui Suncor hakkab põlevkivist tegema muudki peale kütteõli, oleks meil tõenäoliselt võimalus nendega koos-tööd teha," selgitas ta.

Majandusminister Pärnoja sõnul alustab valitsus märtsis kõnelusi Suncoriga. Valitsus annab järgmisel nädalal Pärnojale volitused kõneluste alustamiseks.

Pärnoja sõnul on riigi ülesanne Suncori projektis kindlustada Suncorile vajalik tooraine, sest põlevkivi kui ressurss on riigi omand.

"Riik äriprojektis ei osale ega tee mööndusi ka keskkonnakaitses," kinnitas Pärnoja.

Pärnoja sõnul kulub Suncori õlitehase käivitumiseks veel vähemalt kolm aastat. "Kui 2003. aasta märtsis oleks Suncor Eestis, oleksin uhke," lausus ta.

Suncori arengukava põh-jal investeerib firma õlitehasesse esimeses etapis 250 miljonit Kanada dollarit ehk 2,7 miljardit krooni ning teises etapis 7,7 miljardit krooni.

Praktikud tehase plahvatust ei usu

Ekspertide hinnangul ei ole Suncori kavandatava õlitehase plahvatamine tõenäoline hoolimata akadeemik Endel Lippmaa ennustustest. Lippmaa sõnul plahva-tab Suncori õlitootmisseade kolme kuu jooksul.

"Ma arvan, et Lippmaa on lihtsalt liiga emotsionaalne, kuigi Suncori katsetehases Austraalias on katsetamise käigus mingeid äpardusi juhtunud küll," ütles Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov.

Viru Keemia Grupi juhatuse esimehe Janek Parkmani hinnangul ei ole tõenäoline, et inimesed paigutavad uude tehasesse hulga raha ning lasevad selle paari kuu pärast õhku lennata. "Mina küll ei tea täpselt, mismoodi Suncor õli toota kavatseb, kuid ei usu, et keegi oleks nii lühinägelik," lisas ta.

Ka keemikuharidusega majandusminister Mihkel Pärnoja, ütles, et Lippmaa väide on pigem ajaloo meenutamine kui ennustus.

"Olles ülikoolis õppejõud, õnnestus kindlaks teha, et kui sa oled ka absoluutselt kindel, et seade pole plahvatusohtlik, õnnestub alati leida üks tudeng, kelle käes see plahvatab," lausus Pärnoja.

Kristjan Jõevere, Kristiina Tamberg