Õliühing saatis oma põhjendused esmaspäeval riigikogu rahanduskomisjonile koos ettepanekuga mitte menetleda vedelkütuse seaduse muutmise eelnõud, mis soodustaks taaskord pinnase teket salakütuse levikuks Eestis, teatas ühing.

Õliühingu tegevdirektori Toomas Saksa sõnul tekitab muudatuseelnõu ausates ettevõtjates nõutust. „Riigieelarvesse jäi 2010. aastal laekumata kuni 50 miljonit eurot käibemaksu, seda skeemide tõttu, mille arhitektideks on teadlikult pettusele orienteerunud kütusega kauplevad nn ettevõtjad. Riigikogu eelmise koosseisu üks viimaseid suuri otsuseid oli panna sellele vargusele piir ja siin oli ühine arusaamine nii seadusandjal, täitevvõimul kui ka maksuhalduril. Nüüd aga näeme, et seadus mis ei ole veel sisuliselt töölegi saanud hakata, tehakse ümber ja kahjuks taaskord petturite huvides,“ sõnas Saks.

Õliühing on seisukohal, et kui rahandusministeerium või riigikogu rahanduskomisjon tunnetab seaduse toimimisel juriidilisi riske, siis tuleks kiiremas korras leida korrektne sõnastus, mis ei riivaks ausaid ettevõtjaid ega moonutaks tegelikku konkurentsi turul. „Kui siiski otsustakse seadust muuta, tuleks õliühingu hinnangul seda teha seaduse konkretiseerimise suunas kaotades seadusest määratlemata õigusmõisted, mitte liberaliseerida niigi kohati anarhistlikult toimivat Eesti kütuseturgu. Kütuseturul aastaid karistamatult toimunu on üks erakordselt piinlik laik muidu igati ettevõtjasõbralikus Eesti seadusandlikus keskkonnas,“ sõnas Saks.

Riigikogu võttis vedelkütuse seaduse vastu 2011. aasta veebruaris, seadus hakkas kehtima aprilli algusest.