Ärileht uuris õliühingult, et kui korrektseks saab pidada seda, et riigi kütusehanke ühe osa võitis Olerex, kes ühingusse ei kuulu ja kelle kütuse tarneahel on küsimärgi alla pandud.

„Õliühingu seisukoht on, et kõigil ettevõtetel peavad olema turul võrdsed võimalused ja tingimused ning oleks loomulik, et kõik turul tegutsejad oma tarneahela avalikustaksid. Samas on see praegu ettevõtte oma asi, kas nad deklareerivad, et nad müüvad ausat kütust,“ kommenteeris Saks Ärilehele.

Ta lisas, et kuna kõik riigihanked toimuvad põhimõttel odavam võidab, siis on väga suur oht, et hankeid võidavad need ettevõtted, kes on tegusad ka maksupettusega.

„Kuna riigihangete tingimuseks ei ole tarneahela avalikustamine on raske või võimatu kellegi poole näpuga näidata, et ta on maksupettur. Kui ettevõte on riigihankes kvalifitseerunud tähendab see, et riik usaldab oma tarnijat,“ lisas Saks.

Saksa sõnul puudub Õliühingul kahjuks võimalus jälitustegevuseks ja seega ei saa nad ka väita, et kes on maksupettur ja kes ei ole.
„Õliühingu kindel seisukoht on, et maksupetturitel Eesti turul kohta ei ole,“ rõhutas Saks.

Kuna kõnealuse hanke raames hankis kütust ka maksuamet, siis nad antud küsimust kommenteerida ei soovinud. „Hanke läbiviijaks oli siseministeerium ning maksuamet ei osaenud otsustusprotsessis ega komisjonis. Sellest tulenevalt tuleks kommentaari küsida hanke korraldajatelt,“ kommenteeris maksuameti pressiesindaja Uku Tampere.

Tampere lisas, et kuna konkreetse ettevõttega seotud informatsioon on maksusaladus, siis ei saa amet ka Olerexi tarneahela küsimust kommenteerida.