Eelmise aasta jaanuaris kirjutab ajakiri Naised, et seltskonnameedias põhiliselt Oliver Kruuda elukaaslaseks tituleeritud ettevõtja Kersti Männik teeb kannapöörde - jätab Kruuda ja Eesti ning sõidab Libeeriasse. Tema Itaalia äripartneritele kuuluv firma on Libeeria riigiga äri teinud ja investeerinud sealsesse puidutootmisse. Itaallased palusid tema abi 15 miljoni dollarilise käibega (10,5 miljonit eurot) firma juhtimisel. "Eks sinna ole omajagu palju raha pandud, vaja tagasi teenida ja nüüd tundub see õige hetk saabunud olevat," vahendab Männiku sõnu Äripäev.

Ent raha pole sinna Lääne-Aafrika riiki pannud mitte ainult itaallased. Laiemalt on teadmata, et itaallaste partner selles metsaprojektis on tegelikult ka Oliver Kruuda. Ise ta seda teemat ei ava, ent küsimuse peale, kas mitte Kalevi kommivabriku müügist saadud tulu sinna ei läinud, vastab ta: "Ei, see on tehtud 2006-2007." Põhjenduseks ütleb Kruuda, et äriplaan oli hea. "Kuna mul siin keelati soo puhastamine, võsa mahavõtmine, siis me ostsime seal kontsessiooni. Seal on see tiik ja mahagon, selle puu lõikamine. Natuke keeruline," selgitab Kruuda. Ta ei soovi täpsustada, kui suur summa mängus on. "Las ta jääb praegu. Mitte vähe. Selle raha eest osteti sinna seadmed." 

Kuni paarkümmend miljonit eurot. Summa, mille Kruuda on Libeeria metsaäris mängu pannud, pole eeldatavalt mingi kommiraha. Kuigi ta numbritest rääkida ei soovi, võib Kruuda ettevõtete majandusaasta aruannetest välja lugeda, et Aafrika väikeriigi väärispuiduärisse võib Kruuda olla investeerinud umbes 20 miljonit eurot (300 miljonit krooni). Libeeria metsaprojekt ise on samuti suur. Firma, millesse Kruuda investeerinud on - Euro Liberia Logging Co -, osutus raieõiguse konkursil Libeerias edukaks juba 2009. aasta augustis. Õigus tähendab, et nad võivad metsa üles töötada enam kui veerand miljonil hektaril Libeeria sisemaal. Oodatav kasu on samuti suur. Väärispuidu müügist saadav tulu võib küündida kuni 140 miljoni dollarini (98 miljonit eurot).

Kas see kõik mitte liiga ilus ei ole? "Ma sain kunagi kokku ühe šotlasega seal ja ta ütles, et ei tea kedagi, kes oleks kunagi cash'i tagasi saanud sealt riigist. Siis ma hakkasin kõvasti mõtlema selle peale," nendib Kruuda. Libeerias lõppes 2003. aastal kodusõda. Rahu tagamiseks on tänaseni sees ÜRO rahuvalvemissioon. Kruuda selgitab, et enne tulu saamist on seal veel palju teha - näiteks teed, millel toodangut transportida, peab ise ehitama. See võtab aega. "Aga ma tegelen selle raha saamisega ja ma arvan, et ma saan selle raha tagasi sealt," lisab ta.