Üks selline ettevõte on juba loodud, nimeks KCF Valdus OÜ. Nagu nimetähed viitavad, saab ettevõte oma valdusse ASi Kalev Chocolate Factory. Samuti plaanib Kruuda Luterma ja teiste tütarettevõtete ASi Tere ja ASi REC Varad vahele luua valdusfirmad. “Ma teen sinna KCFi, ma teen sinna Tere Valduse ja ma teen sinna RECi Valduse. Kõik jääb samaks, struktuur jääb samaks,” selgitas ta Äripäevale.

Vahepealseid valdusfirmasid looma sunnivad Kruudat võlanõudjad, kes oma nõudesumma tagamiseks ei pelga kasutada vara arestimist. “Kui sul on seal 15 000-kroonine maksmata arve, siis pannakse sulle arest kõikidele varadele peale,” ütles Kruuda. Kohtutäiturid seadust vara arestimise puhul tema hinnangul ei järgi. “Kohtutäituri seadus ütleb seda, et ta peab olema hoolikas ja hoolas ja tagama selle osa varast, mis nõude kättesaamiseks vaja on,” selgitas ta.

Kogu vara arestimine vara väärtusest kordi väiksema vaidlusaluse nõude korral toob aga ebameeldivusi majandustegevuses. “Mul on rahvusvaheline ost. Ostan kakaouba, suhkrut. Kui vaadatakse, et aktsiad on arestitud, siis nad küsivad ettemaksu ja me saame kuradi palju kahju selle pärast — kohtutäiturile pole mõtet seda seletada,” tõdes Kruuda ja märkis, et grupi varad ulatuvad 60 miljoni euroni (938,8 miljonit krooni). Plaanitava struktuuri puhul on Luterma vastu esitatud nõude korral selle tagamiseks võimalik arestida tütre ehk valdusfirma osad.

Kruudal on aga kogemused vara arestimisest varnast võtta. Näiteks tegi seda praeguseks pankrotistunud Indrek Rahumaa AS Alta Foods, seda küll kohtu, mitte täituri kaudu. “Alta arestis meid ju kaks korda. Ja ühel korral läks riigikohtuni aega neli pool kuud, et oma varad kätte saada,” nentis Kruuda. Alta nõuet ei saa samas mõõta tuhandetes. Tegemist on sama 100 miljoni krooni suuruse ettemaksuga, mille Alta omal ajal Kalevi ja Tere ostmiseks tasus, ent mis tehingu luhtudes Lutermale jäi. Alta nõudis seda tagasi ja palus kohtu kaudu Luterma varad kinni pidada. Hiljem kohus tühistas aresti. Alta sai küll Stockholmi vahekohtus soodsa otsuse, mis kohustas Kruudat raha tasuma, kuid Eesti kohus pole seda tunnustanud. Ehkki Alta Foods lõpetas pankrotiga, on nõue Luterma vastu endiselt üleval, kuni kohus sellesse selgust toob.