Täna kell 11 alanud istungil Kruuda ise ei osalenud. AS Lutermat esindas vandeadvokaat Risto Rüütel advokaadibüroost Eversheds Ots & Co ning Eesti Vabariiki põllumajandusministeerium. Asja lahendab halduskohtu kohtunik Maret Altnurme.

Kaebuse juured ulatuvad 2004. aastasse, mil riigikogu võttis vastu üleliigse laovaru tasu seaduse (ÜLTS). Seaduse adressaatidele anti seaduse normidega tutvumiseks ja oma tegevuse ümberkorraldamiseks aega kolm päeva.

„Kaebaja seisukohast tekkis Lutermal seetõttu suur oht sattuda majanduslikult äärmiselt ebasoodsasse olukorda, sest avaldatud ja kohe jõustuv seadus sätestas maksukohustuse teatud määrast suurema laovaru - üleliigsed suhkruvarude – olemasolul,“ selgitas Tallinna Halduskohtu ja Ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Oluline asja juures on ka see, et üleliigse laovaru tasu seaduses viidatavad EL-i määrused ei olnud seaduse jõustumise ajaks eesti keelde tõlgitud ja neile ei oleks saanud tugineda, selgitas Vilu.

Lutermat esindav Risto Rüütel selgitas Ärilehele, et vaidlust lahendatakse kahes osas. "Kõigepealt lahendab kohus ära selle küsimuse, kas ja millist kahju on riigi tegevus ettevõtjale põhimõtteliselt tekitanud ja kas riik selle eest vastutab. Nimetatud osa vaidlusest puudutas ka tänane kohtuistung," märkis Rüütel.

Kahju enda täpsem suurus vaieldakse läbi siis, kui kohus kahjunõuet põhimõtteliselt tunnustab ja vastavas osas kohtulahend jõustub, lisas ta.

Eelmise aasta 7. augustil arutas valitsus, kas minna antud asjas kompromissile või kaitsta riigi seisukohta kohtus. Peaminister Taavi Rõivase sõnul otsustati kohtusse minna.

Rõivas ütles, et Kruudaga mingile kokkuleppele minek tekitaks paratamatult palju küsimusi ja kahtluseid, mistõttu on parem lasta kohtul asjad selgeks teha.

"Oleme veendunud, et õigus on Eesti riigi poolel," selgitas Rõivas möödunud aasta augustis.

Antud küsimuse tõi valitsusele arutada põllumajandusminister Ivari Padar. Rõivase sõnul oli valitsuse informeerimine mõistlik, sest küsimus on suurtes summades.