“Ega sellega rikkaks muidugi ei saa,” ütles Kalevi juht ja suuromanik Kruuda Postimehele.

Euroopa tasemel konkurentsis püsida suutvate võistlushobuste omamine on Eestis jätkuvalt üksnes keskmisest jõukamate privileeg. Suurt teenistust ei paku omanike sõnul ka hobuste kasvatamine.

Enamiku Eesti hobuste hind küünib mõnekümne tuhande kroonini, kuid võistlushobuste hinnad on juba sadades tuhandetes kroonides. “Samas on Eestis ka mõned üksikud hobused, kelle hind on miljon kroonigi või enam,” ütles Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi juht Raigo Kollom.

Kõige kallim Eestist välja müüdud hobune maksis aga mõne aasta eest 100.000 USA dollarit, mis praegust kurssi arvestades on üle 1,8 miljoni krooni.

“Samas on ostusummat raske tagasi teenida nii tippude kui ka odavate hobuste puhul, sest ostuhinnale lisanduvad pidevad kulutused looma ülalpidamiseks, kuid auhinnarahad nendel võistlustel, mille tipus ka meie hobused on, ei ole kuigi suured,” lausus Kollom.

Eesti ühed paremad võistlushobused kuuluvad maiustustetootja Kalev omanikule ning juhile Oliver Kruudale, kellel on kokku 11 ratsahobust.

Kruuda sõnul teenivad tema hobused aastas auhinnarahadena umbes miljon krooni, millest saab kaetud nende ülalpidamiskulud ning jääb natukene ka üle. Tuntumatest hobustest kuuluvad Kruudale näiteks täkud Palladium ja Favoritas, kellega sõidab üks Eesti esiratsutajaid Gunnar Kletenberg.

Kui palju tema tipphobused võiksid aga maksta, ei soovinud Kruuda öelda.

Eesti Ratsaspordi Liidu peasekretäri Siim Nõmmoja sõnul on hobuste hindasid ka väga raske nimetada, sest see sõltub suuresti juhusest ja poolte omavahelistest kokkulepetest. “Mõne looma eest küsitakse hiigelsummasid näiteks sellepärast, et teda tegelikult müüa ei tahetagi ja siis ongi tema tegelikku väärtust peaaegu võimatu kindlaks määrata,” selgitas Nõmmoja.

Kollomi sõnul Eesti tipphobused maailma tippudega siiski võistelda ei suuda, nii oma oskuste kui ka hinna poolest. “Maailma tipud maksavad ikkagi kordades rohkem ning näiteks Inglismaal on loomi ostetud isegi kuni 50 miljoni dollari eest,” märkis Kollom.

Põhjuseks on eelkõige Eesti väiksus, mistõttu ei ole siin piisavalt loomi, kelle ristamisel võiks tipphobuseid saada ja ka raha, et neid siia sisse osta. Seetõttu on ka kõik Eesti tipphobused sündinud teistes riikides.

Rahateenimisvõimalust nähakse hobuste puhul aga eelkõige ratsaturismi ja talliteenuse pakkumise kaudu.

Harjumaal tegutseva Jägala tallide omaniku Toomas Valteri kinnitusel ei too ka see suurt rikkust majja. Valteri kasvatatavad hobused on pärit Eestist ja Venemaalt ning ühe looma hinnaks arvab ta olevat umbes 20.000 krooni.

Kollomi sõnul sõltub hobuse hind eelkõige tema oskustest ja arengutasemest. “Eelnev sugupuu on oluline võistlushobuste puhul,” märkis ta. Niinimetatud koduhobuste, keda inimesed kasvatavad oma rõõmuks, hinnad algavad Eestis 5000 kroonist ning küünivad 20.000 kuni 25.000 kroonini.

“Nende hind sõltub sellest, kui palju nad on eelnevalt koolitust saanud, ning väga suurt rolli mängib ka see, kui väga hobune ostjale meeldib,” rääkis Kollom.

Odava võistlushobuse hind algab aga 50.000 kroonist ja kasvab siis vastavalt tema sugupuule ja saavutustele.