Järle tootmisjuht Randel Veerits rääkis lehele, et sai mullu 31. detsembril firma juhatuselt teate peatada jaanuarist ettevõttes nii tootmis- kui müügitegevus, vahendab BNS.

Veeritsa sõnul peab kuu aja jooksul saabuma selgus ettevõtte tuleviku osas. Ta lisas, et läheb teisipäeval töötajatele olukorda selgitama, kuid samas ei oska ka ise täpsemalt öelda, mis saab edasi.

Veerits ütles, et ettevõttes on praegu palgal 110 töötajat. Tema sõnul saadeti Järle Kiviõli küpsisetsehhi töötajad juba pärast jõule korralisele puhkusele, Jõhvi tootmisüksuse kohta pole korraldusi tulnud. Jõhvi üksuse töötajaid ei ole sundpuhkusele saadetud, kuid samas ei kutsuta neid praegu ka kodust välja.

Põhjarannik märgib ka, et Järle on tõsistes majandusraskustes.

Krediidiinfo andmeil esitas ettevõte 2008/09 majandusaasta aruande alles mullu oktoobris ning selle põhjal jäi Järle 56,1 miljoni kroonise käibe juures 2,7 miljoni krooniga kahjumisse.

Audiitorid loobusid Järle majandusaasta aruande kohta arvamuse andmisest, põhjendades seda asjaoluga, et Järle kajastab 2009. aasta 31. detsembri seisuga oma bilansis põhivara summas 25,8 miljonit krooni, mis moodustab ettevõtte kogu varadest üle 85 protsendi. Audiitorid märgivad, et firma vara väärtuse languse kohta on mitmeid viiteid, kuid Järle juhtkond pole sellest hoolimata teostanud vara kaetava väärtuse testi.

Lisaks märgivad audiitorid, et 2009. aasta lõpu seisuga on Järle omakapital 159 000 krooniga negatiivne ning lühiajalised kohustused mitteseotud osapoolte ees ületavad käibevara. Selline olukord viitab audiitorite hinnangul ebakindlusele ja tekitab kahtlust, kas ettevõte on võimeline tegevust jätkama. Seega ei pruugi ettevõte suuta oma varasid realiseerida ja täita oma kohustusi tavapärase äritegevuse käigus.

Audiitorid lisavad, et nimetatud fakti pole raamatupidamisaruannetes ja nende lisades avalikustatud.

Krediidiinfo andmeil on Järlel 4. jaanuari seisuga 67 011 euro suurune maksuvõlg, millele lisandub intressivõlg summas 1613 eurot. Järle on KCF Valduse tütarfirma. Viimane kuulub omakorda suurärimees Oliver Kruuda valdusfirmale Luterma.