Seetõttu ei ole põhjendatud poliitilised väited, et Eestis on vaja alkoholimüüki piirata, leiab Eesti õlletootjate liit.

„Poes ja pubis ei tehta märget, kas joogi ostis eestlane, soomlane või inglane,” ütles Eesti õlletootjate liidu president Cardo Remmel.

„Arvestades, et Eestis käib aastas ligi 3 miljonit turisti, kellest 56 protsenti toob Eestisse tuleku põhjusena odavat kui kvaliteetset alkoholi, ei näita Eesti alkoholistatistika mitte ainult eestlaste vaid ka Eestit külastavate turistide tarbimist. Eestit külastavate turistide arv ületab aga Eesti täiesealist elanikkonda mitmekordselt.”

Remmeli väitel on asja iroonia veel selles, et Eestis müüdava alkoholi liitri ostavad suuremas osas Soome kodanikud, kus alkoholi müük on riiklikult piiratud ja aktsiis kõrge.

Eesti konjunktuuriinstituudi läbiviidavas alkoholituru-uuringus on arvestatud alkoholi tarbimise statistikasse nii legaalne kui ka illegaalne müük, maha on arvestatud Eestist välja viidud alkohol, kuid siin joodud alkohol sisaldub numbris.

Mitmed väikeriigid, nagu Luksemburg ja Andorra on teinud omalt poolt pöördumise ka maailma tervishoiuorganisatsioonile, selgitamaks, et väikeriikide kõrge alkoholitarbimise statistika on suuresti tingitud kõrgest turistide arvust.

Eestit külastab aastas 3 miljonit turisti. Eestis elab 1,3 miljonit elanikku, neist täisealisi 1 miljon.