"Vaadates praegust valitsust, on mul selline tunne, et liivakastis on kokku saanud roosapõsksed ja särasilmsed poisikesed (kellest ühe nimi on kindlasti Jevgeni), kes mängivad majandust ja mängu eesmärk on see, kes rohkem ja erinevatest kohtadest oskab ära keelata, piirata, maksustada.

Käimas on vastutustundetu eksperiment Eesti majandusega. Lahja alkoholi aktsiisi 2,2 kordne tõus ühe aastaga, sisuliselt täielik reklaamikeeld, kaupluste vaheseinad, müügikeeld tanklates, karastusjoogi aktsiis - need on ainult mõned näited.

Kõike seda tehakse egiidi all-päästame Eesti inimeste tervise.

Tegelikkus on selline, et kõik alkotarbimise näitajate trendid on positiivsed.

Sel aastal saavutame kindlasti Alkoholi Rohelise Raamatu eesmärgi 8 liitrit/capita. Noored tarbivad alkoholi järjest vähem. Alkoholi tarbimine on viimase 10 aasta jooksul vähenenud üle 50%. Oleme alkotarbimises langenud juba Euroopa Liidu alumisse otsa. Seega, paanikaks kindlasti põhjust pole.

Piiranguid, mida tahetakse teha ja maksutõusud on Euroopa kõige rängemad. Tuleks küsida, kas need tõesti on põhjendatud? Tuleks küsida, kas keegi on vaevunud üldse mõtlema, mis on taoliste maksutõusude ja piirangute majanduslikud ja sotsiaalsed tagajärjed? Valitsus seda kindlasti teinud ei ole.

Selle eksperimendi tulemus on järgmine:

  • Meil tekib Euroopa Liidu suurim piirikaubandus Lätiga, riik jääb ilma minimaalselt 150 miljonist eurost aastas.
  • Kodumaine lahja alkoholi müük langeb 50%, sajad maakauplused suletakse
  • Soome turistide arv väheneb oluliselt või suunduvad nad Lätti;
  • Joogitööstus langeb kahjumisse, kaubanduse käive väheneb oluliselt, tuhanded töökohad kaovad kaubanduses ja tööstuses;
  • Eesti looduskeskkond risustub sadade miljonite Lätist toodud joogipakenditega;
  • Eesti telekanalite omatoodangu arv väheneb (edaspidi saab "Su nägu kõlab tuttavalt" saadet vaadata ainult eelmiste aastate korduses) jne.

Need on ainult mõned selged ja otsesed tagajärjed.

Valitsus elaks nagu paralleeluniversumis, kus enda populistlike ideede teostamiseks eiratakse tegelikkust ja moonutatakse tõde. Näiteks meie rahandusminister ütles eile, et aktsiisi 2,2 kordne tõus tekitab piirikaubanduse 4-5% ulatuses. Tegelikkuses juba sel aastal on Lätti kolinud 6% õlle ja 10% kange alkoholi turust!! Eile tuli välja Statistikaamet, kes kunagi pole alkoholi TARBIMIST mõõtnud, uute ja "huvitavate" ning Eesti Konjuktuuriinstituudist täiesti erinevate tarbimisnumbritega. Kindlasti leitakse veel teisigi põhjusi, et põhjendada oma mängu ilu.

Minu selge arvamus on see, et majandus pole mäng ja enne kui hakatakse midagi oluliselt muutma, peaks ikka ka korraks mõtlema, mida see kõik endaga kaasa toob."