Kui Samsul Hadi oli 9-aastane, siis hakkas ta tööle Kesk-India külas asuvatel tubakaväljadel. Peagi hakkas ta selg valutama ning käed muutusid mustaks (tubakalehtede seest tuleva olluse tõttu). Lisaks sellele hakkas ta oksendama verd. See oli märk nikotiinimürgitusest. Vanemad viisid poisi arsti juurde ning seal öeldi, et noormees peab töötamise kohe lõpetama.

„Ma köhisin kaks päeva ja siis oksendasin verd," meenutas Samsul, kes on nüüd 18-aastane tagasihoidlik noormees. „Lapsed ei ole piisavalt tugevad. Ma ei taha, et nad kõike seda kogeksid," ütles ta.

Aga Indoneesias on lapstööjõud suur probleem. Sealsetes tubakafarmides töötavad juba 8-aastased ning nad puutuvad kokku potentsiaalselt aju kahjustavate ning haigusi tekitavate ainetega. Nikotiiniga ning mürgiste pestitsiitidega. Ohtlik on ka füüsiline töö, mida nad tegema peavad.

Human Rights Watch avaldas raporti, kus on kirjas, et suur osa sellest tubakast müüakse suurtele sigaretitootjatele, mille tooteid suitsetatakse USAs, Euroopas, Jaapanis, Hiinas ja mujal.

Indoneesias on kümned tuhanded lapsed, kes tubakafarmides töötavad. Kokku töötab riigis 1,5 miljonit last erinevates farmides.

Üks uuringu läbiviijatest Margaret Wurth ütles, et ta tegi ise intervjuusid mitmekümne lapsega ja teda šokeeris see, kui noorelt nad tööle asusid ja see, mida nad tegema pidid. „Nad on tubakamaailma keskpunktis," ütles ta.

Uurijad intervjueerisid 132 last Kesk- ja Ida-Javas ning Lääne Nusa Tenggaras. Nendes provintsides toodetakse umbes 90% Indoneesia tubakast. 75% neist hakkas põldudel tööle enne 12-aastaseks saamist. Indoneesias tohib töötada pärast 15-aastaseks saamist. Pooled küsitletutest kurtsid iivelduse, oksendamise, peavalude ja uimasuse üle - need on nikotiinimürgistuse sümptomiteks. Nad said mürgistuse, kui nikotiin neisse naha kaudu sisenes. Nii mõnigi laps pidi koolist puuduma või langes lausa koolist välja, kirjutatakse raportis.

Suured tootjad

Raportis nimetatakse seitset suurt rahvusvahelist tubakatoodete tootjat, kes ei ole piisavalt teinud selleks, et lapstööjõu kasutamist oma partnerettevõtetes kontrollida. Protseduure on raprorti soovituste kohaselt tarvis oluliselt parandada.

Suurettevõtted, mis raportis on ära toodud on: Altria Group, British American Tobacco, China National Tobacco, Imperial Brands, Japan Tobacco, Philip Morris International ja Reynolds American BAT. Viimane toodab Dunhilli, Lucky Strike'i ja Pall Malli brändi suitsu. Philip Morris on vastutav Marlboro, Parliamenti ja Virginia Slimsi tootmise eest.

Maailma suurim sigaretitootja China National Tobacco ei soostunud vastama ei raporti koostajatele ega Bloombergi ajakirjanikele.

Philip Morrise esindaja Miguel Coleta tõdes aga, et lapstööjõud on Indoneesias süsteemne probleem ning ettevõte on püüdnud sellega võidelda. Nad teavad, et peavad rohkem tegema.

13-aastane Maryam hakkas enda perekonda tubakapõllul abistama, kui ta oli 9- või 10-aastane. Lehtede korjamine ajab teda köhima, ütleb neiu ise, kuid ta ei ole veel verd oksendanud. Tal on küll mask, millega nägu katma peaks, kuid ta ei kanna seda. „Inimesed küsisid, et miks ma maski kannan. Et ma näen välja nagu linnainimene. See on ju ainult tubakas."

Ta istub koos 15-aastase sõbrannaga oma tagasihoidliku puidust ja tsemendist tehtud maja ees. See ei asu kaugel Philip Morrisele ning BAT'le kuuluvatest ladudest. Tüdrukud ei tea, mis saab tubakast, mida nad korjavad. Nad teavad vaid, et seda müüakse, et saada raha, mille eest saab osta riisi.

Varsti peavad nad taas põllule minema.

„See on väsitav ja väljas on palav," ütles Maryam, kes sooviks saada õpetajaks, kui ta perekond suudab piisavalt raha kokku ajada, et ta saaks kooli lõpetada. „Kui ma kurdan midagi, siis ütlevad inimesed, et oled veel noor, miks sul juba valud on?"