Luksemburgis asuva Euroopa kohtu kohtunikud otsustasid täna Uberi saatuse Euroopas, kus firma on erinevate riikide ja linnade taksofirmade ja regulaatoritega piike murdnud juba kuus aastat. Ettevõtte väärtuseks hinnatakse 66 miljardit dollarit.

Uber ise ütleb, et nad on vahendusplatvorm, äpp, mis viib kokku sõidupakkuja ja -soovija. Samas juba enne otsuse tegemist kommenteeris Uberi esindaja, et ükskõik, mida otsustab kohus, tegutseb Uber nagunii paljudes Euroopa riikides transpordiseaduste alusel. "Küll aga puudub paljudel eurooplastel endiselt meie teenusele ligipääs."

Kui digirakendustele on Euroopa seadused soodsad ning järelevalve käib pigem selles suunas, et Euroopa Komisjon jälgib, et riigid tehnoloogiafirmade õigusi liialt ei piiraks, siis transpordireeglite kehtestamine on iga liikmesriigi või isegi lokaalsemal tasandil linna/regiooni otsustada.

Euroopa kohtu otsust edasi kaevata ei saa.

"Ootasime Euroopa kohtult pigem sõidujagamise platvormide defineerimist digitaalse teenusepakkujana, mis oleks loonud paremad eeldused innovatsiooniks ja avatud konkurentsiks," kommenteeris otsust Taxify asutaja Markus Villig.

Uberi esindaja on seni vaid viidanud nende tegevjuhi Dara Khosrowshahi öeldule, et Uberisarnaste teenuste reguleerimine on kohane. "Seetõttu me jätkame dialoogi linnadega terves Euroopas. Tahame nõnda tagada, et kõigil oleks võimalus nutitelefoniga endale transporditeenus tellida."