Konkurentsiameti analüüsi kohaselt on Tallinna Vesi alusetult rikastunud ja seaduse kohaselt võib alusetust rikastumisest saadu tagasi nõuda, teatas liit.

Konkurentsiameti hinnangul oli 2008. aastal Tallinna Vee varade tootlikkus 18.1 protsenti, kuigi antud monopoli põhjendatud tulukus peaks järelvalveorgani hinnangul olema maksimaalselt 8.3 protsenti.

Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul tuleneb järelvalveorgani analüüsist, et Tallinna Vee 2008. aasta 296 miljonilisest puhaskasumist on ebaseaduslikult ning tarbijate huve kahjustades teenitud vähemalt 160 miljonit krooni. 2007. ja 2006. aastal jäi tarbijate arvelt seadusevastaselt teenitud tulu samasse suurusjärku. Seega on kolme aasta jooksul tarbijatelt nõutud üleliia vähemalt 400 miljoni krooni.

Seadus lubab välja nõuda kolme aasta jooksul tekitatud kahju ning tahtliku rikkumise korral ulatub kahjunõue isegi kaugemale.

Omanike Keskliit ei nõustu Konkurentsiameti seisukohaga, et monopoolse seisundi kuritarvitamisel ja tarbijate huvide kahjustamisel pole järelvalveorganil õigust ega kohustust sekkuda rikkumise lõpetamiseks.

Liit on juba käesoleva aasta kevadel esitanud Tallinna Vee osas kaebuse nii Konkurentsiametile kui ka Õiguskantslerile, kuid menetlused on veel pooleli.

Arvatavasti pole loota järelvalveorganitelt otsustavat tegevust monopoli ohjeldamisel. Omanike Keskliidul tuleb luua pretsedent ning minna Tallinna Vee vastu tsiviilhagiga ja Tallinna Linna vastu halduskaebusega kohtusse. Kohtutee eesmärk on eelkõige alandada vee- ja heitvee hinda kõigi tarbijate jaoks ning nõuda eelnevatel aastatel alustult omandatu tagastamist.

Eesti Omanike Keskliit toetab jätkuvalt Riigikogus menetluses olevat monopolide ohjeldamise seadusemuudatuste paketi kiiret menetlemist toomaks laiemat muutust kogu sektoris.